Европейски фестивал за учители „Наука на сцената - 2019”

Ана Георгиева Последна промяна на 01 октомври 2019 в 14:04 2853 0

450 учителя ще работят съвместно на Европейския фестивал „Наука на сцената – 2019”, за да оформят бъдещето на обучението по природни науки.

Сред тях ще бъдат и 9 учителя от България.

Днешните деца и младежи безспорно ще срещнат огромни предизвикателства в бъдещето – независимо дали е дигитализацията, глобализацията, климатичните или други проблеми. Една от задачите на STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) учителите е да ги подготвят, за да могат да се справят с тях. Европейските учители ще бъдат мотивирани да осъществят това на 11-тия Европейски фестивал „Наука на сцената – 2019“, на който домакин е Поругалия в сътрудничество с Европейската програма „Наука на сцената“.

Тридневният фестивал на образованието ще се проведе от 31 октомври до 3 ноември 2019 г. в Португалския град Кашкаиш. Под мотото „Умения за бъдещето“ 450 учители от повече от 30 страни ще се съберат, за да представят и обменят своите иновативни образователни подходи под формата на работилници и кратки лекции. Отново ще има многообразие от преподавателски идеи от учители за учители – от математически трикове с карти до конструирането на екологични батерии и програмирането на симулатори на домашни любимци...

Най-добрите проекти ще бъдат отличени с Европейската награда за STEM - учители и след това ще бъдат разпространени по света като образователни материали или квалификационни курсове. По такъв начин учителите ще достигнат със своите иновативни идеи до хиляди ученици от цяла Европа. Така те ще ги мотивират дори извън националните граници да изберат кариери в науката, ИТ или технологиите.

Тази година фестивалът е под патронажа на г-н Тибор Наврачич, член на Европейската комисия, и е одобрен от Португалското Министерство на образованието.

В състава на делегацията на България във фестивала „Наука на сцената 2019” са 9 учители, определени на Националния фестивал в Севлиево миналата година. Най-добрите проекти, определени от журито на Националния фестивал, са класирани, както следва:

1.„Експерименти за всички – бюджетна установка за лабораторен експеримент“ на Наско Стаменов от НПМГ, София.
2. „Рециклирай, играй, опознавай или алтернатива на скъпите играчки“ на Светлана Христова от ДГ„Радост“, Севлиево.
3. „Течен свят“ и „Да си поиграем на електричество“ на Никола Каравасилев от ПЧМГ, София.
4. „Планетариум в класната стая“ на Иво Джокин от Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси, с. Байкал, Плевен.
5. „Евтина наука – истинска физика” на Антония Петрова, ППМГ „Гео Милев”, Стара Загора;
6. „Народна астрономия и метеорология“ на Радка Костадинова от СУ „Иван Вазов“, Вършец
7. „Природна аптека“ на Румянка Галчавова от СУ „Васил Левски“, с. Главиница, Силистренско.
8. „Празник на пеперуди“ на Василка Кръстева от Пето ОУ „Христо Ботев“, Кюстендил.

Тези проекти бяха отличени от журито в конкуренция с други 49 проекта, представени от 90 учители и 100 ученици от 90 населени места на България.

За първи път тази година, по решение и със съдействието на Европейския организационен комитет (ЕОК), България ще представи на Фестивала в Кашкаиш съвместен проект на Даниела Георгиева от 5-то ОУ „Христо Ботев”, Кюстендил, и Хозе Луис Олмо- Рискес от гимназия „АЗУЕР“, гр. Манзанарес, Испания, на тема „Подходящи и качествени храни и храна за космонавти“. Даниела е 9-тият член на нашата делегация.

Горди сме и с избора на ЕОК, проектът на учителя по химия Наско Стаменов да бъде представен като работилница на Международния фестивал.

В момента тези 9 наши учители се готвят за участието си в Европейския фестивал в Португалия, където взаимно ще се усъвършенстват и вдъхновяват за своето благородно дело с колегите си от Европа.

Това е повод да изразя благодарностите на „Наука на сцената – България“, на МОН и Съюзите на химиците и биолозите, както и на местните организатори от СУ „Васил Левски“, Севлиево, за съдействието при организацията на Националния фестивал, както и за финансовата помощ от наш колега – почетен член на СФБ, за участието на Националната ни делегация в Европейския фестивал.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !