Ексклузивно Астронавтът Майкъл Лопес-Алегрия с лекция във Физическия факултет

Изложба: Учените, които се борят с климатичните промени

НаукаOFFNews Последна промяна на 05 юни 2024 в 00:00 1300 0

Венецианският залив

Кредит Евгени Димитров / eLTER

От 70-те години във Венецианския залив се провеждат изследвания на биогеохимичните цикли и физичните свойства на морската вода.

От 4 до 18 юни на Моста на влюбените в София може да посетите изложбата от 58 снимки, разказващи за работата на Европейската научна инфраструктура за дългосрочни екосистемни изследвания, известна като eLTER. Авторите Евгени Димитров и Калоян Константинов подготвят половин година т.нар. Гранд кампания. В рамките на 88 дни пътувания на екипа до над 30 научни станции в 23 държави са произведени близо 3000 снимки и 50 видеа.

Снимките са придружени от описание на всяка национална мрежа, станция/платформа, както и важността на научната дейност на eLTER за ЕС, Европа и света. Целта освен чисто естетическа е да се запознаят жителите и гостите на София с работата на една от най-големите и важни европейски научни инфраструктури.

Изложбата е част от събитията, съпровождащи годишната среща на националните мрежи, която се провежда между 3 и 7 юни в София, организирана от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН и издателство "Пенсофт". На нея присъстват близо 100 учени от всички 26 eLTER държави. Експозицията се извършва в партньорство със Столична община и ще бъде открита официално на 6 юни от 11:30 часа.

Интегрираната европейска научна инфраструктура за дългосрочни екосистемни, критично зонни и социално-екологични изследвания (Integrated European Long-Term Ecosystem, critical zone and socio-ecological Research) е стратегическа инициатива на Европейската комисия през последните близо две десетилетия, финансирана с десетки милиони левове.

Езерото Блед, СловенияЕзерото Блед, Словения, с тюркоазен цвят на водата в резултат на топенето на снега в зоната на възстановяване на подземните води. Кредит: Евгени Димитров / eLTER

Мрежата се състои от около 600 научни станции и платформи в 26 държави в Европа и Израел (включително и България), 114 университети, научни институти и академии. Тя създава и предлага хармонизирани и стандартизирани данни, услуги и обучения, полезни за законодателите, експертите, бизнеса и гражданите в техните съвместни усилия за намиране на устойчиви решения на големите обществени предизвикателства като: климатичните промени, загубата на биоразнообразие, деградацията на почвата, замърсяването и неустойчивото използване на ресурсите в сухоземните, сладководните и преходните водни екосистеми.

Уникалният социално-екологичен подход на eLTER отговаря на предизвикателството за разбиране на сложните взаимодействия между хората и природата в дългосрочен план чрез своята най-модерна изследователска инфраструктура, колаборативна култура и трансдисциплинарен опит.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !