Лекция: Неизвестният Джеймс Максуел

Пенка Лазарова Последна промяна на 13 ноември 2023 в 00:00 5023 0

Кредит Wikimedia Commons

"Неизвестният Джеймс Максуел" е поредната публична лекция за 2023 г. от лекторията "Светът на физиката – на живо", организатори на която са Столична библиотека, списание "Светът на физиката" – печатен орган на Съюза на физиците в България, и катедра "Физика" при МГУ "Св. Иван Рилски, ще се състои на 14 ноември (вторник) от 17.30 ч. в Американския център в Столична библиотека – пл. "Славейков" № 4.

Проф. д.т.н. Сашка Александрова ще представи Джеймс Кларк Максуел, шотландски учен и ерудит, живял и творил през втората половина на XIX в., който определя облика на класическата физика. Значителна част от неговото наследство като учен, творец, изобретател и преподавател-новатор остава неизвестна. В настоящата лекция ще бъдат представени негови идеи и резултати и факти от живота му, които показват невероятния гений на един учен, оставил следи в много области на физиката.

Проф. Сашка Александрова е физик, дългогодишен преподавател в Техническия университет – София към катедра "Приложна физика", Факултет по математика и информатика и Факултета за Германско инженерно обучение и промишлен мениджмънт. Преподавателската ѝ дейност обхваща лекции по редица дисциплини, общофизически и специализирани курсове за бакалаври и магистри за физици и инженери.

Проф. Александрова притежава научната степен "доктор на техническите науките" по специалност "Микроелектроника" и е професор в направление "Физически науки". Проф. Александрова е била член и научен секретар на Научния съвет на Институт по физика на твърдото тяло – БАН, член на Съвета на Департамента по физика на ТУ – София и на Факултетния съвет на ФаГИОПМ на ТУ – София. Научните интереси на проф. Сашка Александрова са в областите физика и технология на полупроводниците и наноструктурите, повърхностни и интерфейсни свойства в тънкослойни структури и нелинейни оптични явления в тънки слоеве. Научните трудове (над 100) и техният отзвук в научната литература я характеризират като изтъкнат български учен с международна известност.

Проф. Сашка Александрова е дългогодишен член на Съюза на физиците в България (СФБ). Участвала е в многобройни обществени прояви, свързани с обучението по физиката и научни конференции и форуми. От 2017 г. е Главен редактор на списание "Светът на физиката". Проф. д.т.н. Сашка Александрова е носител на сребърен медал на Техническия университет – София.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !