"Нашият създател с безбройни крайници иска от нас да изучаваме Вселената"

Наука ОFFNews Последна промяна на 30 декември 2016 в 11:32 10693 0

След като Софийският градски съд (СГС) отказа да регистрира Църквата на Летящото спагетено чудовище (ЛСЧ), днес пастафарианците се събират на тържествено връчване на жалба срещу отказ за регистрация пред съдебнатата палата в 16:00.

Защо е отказана регистрация на поредното вероизповедание, след като има вече регистрирани повече от сто?

"Иронизирането на възприети в християнството послания, предвид и очертаната в устава история на формиране на следваното от общността убеждение и декларираната мисия обективно влизат в противоречие с конституционно утвърдения принцип на верска толерантност", пише в решението си съдия Вълков.

В него той посочва още, че според Конституцията, с правата си гражданите не могат да засягат чужди такива, което от гледна точка на вероизповеданията означава, че всеки е длъжен да се въздържа от действия, които сам би приел като засягащи, ако са насочени към неговата вяра.

Но нима всяка религия не "засяга" останалите 99?  

"Отказаха регистрация на пастафарианството с мотива, че пречи на верската толерантност. А всъщност точно ние я защитаваме. Не налагаме своите вярвания на някой друг", уточни за "Здравей, България" в Нова телевизия водачът на Църквата на Летящото спагетено чудовище Стефан Кирязов.

"Нашият създател с безбройни крайници иска от нас да изучаваме Вселената - от най-малките частици до големия Космос", обяснява Стефан Кирязов.

Как се създаде пастафарианството?

През 2011 г. австрийските власти позволяват на пастафарианеца Нико Алм да се снима за шофьорска книжка с гевгир на главата - след като на мюсюлманите се позволява да се снимат за документи с хиджаб, тогава защо да не може с религиозната шапка в пастафарианството?

Може би мнозина се досещат или знаят, че пастафарианството е "религия", чието име идва от растафарианството и италианската "паста". 

Религията е основана от Боби Хендерсън през 2005 г. в знак на протест срещу решението на департамента на образованието на Канзас за въвеждане в училищната програма на концепцията за "Интелигентния дизайн" като алтернатива на еволюционната теория.

Привърженици на ЛСЧ се подготвят за парада за лятното слънцестоене парад през 2009 г. в Сиатъл. Снимка: Wikimedia Commons

В отворено писмо на сайта си Хендерсън провъзгласява вярата си в свръхестествен Създател като паста и кюфтета - Летящото спагетено чудовище (Flying Spaghetti Monster) и призовава за изучаване в училищата на пастафарианството на равно с други религии, като по този начин използва аргумента reductio ad absurdum (довеждане до абсурд).

Принципи на религията

Канонични догми

 1. Невидимо и неуловимо Летящото спагетено чудовище (ЛСЧ) е създало Вселената.
 2. Всички доказателства за еволюцията са били умишлено устроени от ЛСЧ. Той тества вярата на   пастафарианците като прави така, че нещата да изглеждат по-стари отколкото са в действителност.
 3. Пастафарианският рай включва поне един вулкан от бира и една фабрика за стриптийз.
 4. А в ада пак има вулкан, но от вкиснала бира. (това бе един от въпросите на куиза)
 5. "РАмин" (англ. Ramen или RAmen) е официалното окончание на молитвите на Евангелието от ЛСЧ - комбинация на "Амин" името на японска супа с юфка "рамен".

Осемте "По-добре не го прави"

Осемте "По-добре не го прави" е пастафариански еквивалент на Десетте Божи заповеди от Стария завет. Те са били дадени на Мойсей, който бил пират и са осем, а не десет, защото две плочи паднали "на слизане от планината Салса".

 1. Наистина бих предпочел да не се дръжиш като самовлюбено магаре и лицемер, когато проповядваш макаронената благодат. Ако другите не вярват в Мен, няма какво да се притесняваш. Аз не съм толкова самовлюбен, честно. По-добре не обикаляй наоколо, казвайки на хората, че говоря лично на теб.
 2. Наистина бих предпочел да не оправдаваш с Моето име потисничество, робство, потискане или въобще грубо отношение към другите. Аз не изисквам жертви, чистотата е необходима за питейната вода, а не за хората.
 3. Наистина бих предпочел да не съдиш за хората по външния им вид, облекло или начина, по който говорят. Дръж се прилично, става ли? И си набий в тъпата глава: Жената е личност. Мъжът е личност. A скучният е винаги скучен. Никой от хората не е по-добър от другите, с изключение на възможността да се облича по модата - И съжалявам, но надарих в този смисъл само жените и само някои от момчетата - тези, които могат да различат пурпурно от лилаво.
 4. Наистина бих предпочел да не си позволяваш действия неприемливи за тебе самия или за твоя доброволен и искрен партньор (достигнал възрастовата граница и духовна зрялост). Всички несъгласни предлагам да отидат на ..., освен ако те не го определят за обидно. В този случай, могат да изключат телевизора си за разнообразие и да отидат на разходка.
 5. Наистина бих предпочел да не се бориш с фанатични, сексистки и други зловредни идеи на другите на празен стомах. Яж и след това иди да се разправиш с тези копелета
 6. Наистина бих предпочел да не харчиш купища пари за изграждане на църкви, храмове, джамии, гробници за прослава на Моята Макаронна Благодат, защото парите е по-добре да се похарчат - избери за какво:
  •   срещу бедността;
  •   за лечение на болестите;
  •   спокоен живот, страстна любов и по-ниски цени на нета.
 7. Наистина бих предпочел да не разказваш на всички околни, какво съм казал. Ти не си толкова интересен на всички. Спри да мислиш само за себе си. И не забравяй, че те помолих да обичаш ближния си, не разбра ли?
 8. Наистина бих предпочел да не постъпваш с другите така, ако искаш да не постъпват с теб така, ако се стигне до огромното количество вазелин или латекс. Но ако на другия човек също му харесва (следвайки четвъртата заповед) направи го, снимай го, но за бога - носи си презерватив! Това е просто парче гума. Ако аз не исках да получаваш удоволствие от този процес, щях да предвидя шипове или нещо от този род.

Първата пастафарианска сватба в Музея "Земята и хората". Младоженци са "архимакарон Стефан Кирязов" и "преблажената Николет Стефанова", ритуалът се води от пастапастор Димитър Дачев.

Така се молят пастафарианците.

Празници

Свещеният пастафариански ден е петък, защото светът е създаден за 4 дни от ЛСЧ. Всеки петък е религиозен празник. Олтарът на пастафарианската църква е масата. Има и други свещени текстове, написани от Айнщайн, Дарвин, Ръсел.

Чайникът на Ръсел. Пример за нефалшифицируемо твърдение

Чайникът на Ръсел (англ. Russell's Teapot) е аналогия, измислена от британския философ Бъртранд Ръсел между съществуването на Бог и съществуването на космически чайник на кръгова орбита около Слънцето между Земята и Марс, който е от абсолютно идеално черен порцелан, толкова малък, че е незабележим и за най-прецизния и мощен телескоп.

Чайникът на Ръсел е чудесен пример за нефалшифицируемо твърдение - не съществува метод, който да докаже несъществуването на този чайник. Бъртранд Ръсел (Bertrand Arthur William Russell) пише в статията си "Има ли Бог":

"Множество вярващи хора говорят така, сякаш е работа на скептиците да опровергават общоприети догми, наместо да е работа на догматиците да ги доказват. ... Но ако кажа, че понеже твърдението ми не може да бъде оборено, би било нетолерантно да се подлага на съмнение с право ще бъда обвинен, че говоря безсмислици. Ако, все пак, съществуването на такъв чайник беше предположено в антични книги, преподавано като свещенна истина всяка неделя и внедрявана в умовете на децата в училище, колебанието в неговото съществуване би било признак на ексцентричност, а на съмняващият се ще бъде предоставен психиатър в просветената ера или инквизитор в по-ранни времена"

С други думи, никой се може да настоява, че хипотезата му е вярна, само защото не може да бъде опровергана - негова работа е да я докаже. Тъй като няма начин да докажем, че чайникът на Ръсел не съществува, защо трябва да приемем, че този чайник съществува?

По този начин ние можем да си измислим безброй всякакви ненаблюдаеми глупости и нахално да искаме другите да повярват в тях - защо не в Невидимия Розов Еднорог или Летящото Спагетено Чудовище.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !