Нобеловата награда за икономика за 2021 г. е за проучвания за икономиката на труда и анализ на причинно-следствените връзки

Ваня Милева Последна промяна на 11 октомври 2021 в 12:59 4133 0

Наградата на Шведската банка (Sveriges Riksbank Prize) за икономически науки в памет на Алфред Нобел за 2021 г. е връчена половината на Дейвид Кард (David Card) „за емпиричния му принос в икономиката на труда“, а другата половина е поделена между Джошуа Ангрист (Joshua D. Angrist) и Гуидо Имбенс (Guido W. Imbens) ”за методологичния им принос към анализа на причинно-следствените връзки".

Дейвид Едуард Кард, роден през 1956 г., е канадски икономист по труда и професор по икономика в Калифорнийския университет, Бъркли.

В началото на 90-те години на миналия век Кард привлича внимание за откритието си, заедно с тогавашния си колега от Принстънския университет Алън Крюгер, че противно на широко приетите убеждения сред икономистите, увеличението на минималната работна заплата не води до намаляване на работните места.

Дейвид Кард има фундаментален принос за изследванията на имиграцията, образованието, обучението на работното място и неравенството. Голяма част от работата на Кард е насочена към сравнение между САЩ и Канада в различни ситуации. По отношение на имиграцията изследванията на Кард показват, че икономическото въздействие на новите имигранти е минимално. Това обаче не означава, че Карс смята, че имиграцията трябва да бъде увеличена, а само че имигрантите не представляват заплаха за пазара на труда.

Въпреки факта, че Кард понякога изследва въпроси със силни политически последици, той не заема публично позиция по политически въпроси и не прави предложения за политики. Въпреки това работата му редовно се цитира в подкрепа на увеличаването на имиграцията и законодателството за минималната работна заплата.

Джошуа Ангрист, роден на 18 септември 1960 г., е израелско-американски икономист и професор по икономика в Масачузетския технологичен институт, Кеймбридж, САЩ.

Той се нарежда сред водещите световни икономисти в икономиката на труда, градска икономика и икономически аспекти на образованието, известен е с употребата на квази-експериментални изследователски методи, за да се проучат последиците от публичните политики и промени в икономическите или социалните условия. Изучава връзката между човешкия капитал и неравенството на доходите в САЩ.

Гуидо Вилхелмус Имбенс, роден на 3 септември 1963 г., е холандско-американски икономист. Той е професор по икономика в Станфордското висше училище по бизнес от 2012 г. Преподавал е в Харвардския университет, Университета на Калифорния, Лос Анжелис и Бъркли. Имбенс е специализирал в иконометрията и по-специално в методите за извличане на причинно-следствени връзки. Редактор е на Econometrica от 2019 г.

Лауреатите на Нобеловата награда за икономически науки през 2020 г. са Пол Р. Милгръм (Paul R. Milgrom) и Робърт Б. Уилсън (Robert B. Wilson) за "подобрения в теорията на търговете и създаване на нови формати на търг".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !