Откриват изложба "Царският некропол на тракийския град Севтополис"

Маска, изработена от златен лист, както и изработената от бронз глава на Севт ІІІ, са станали популярни и световноизвестни

НАУКА OFFNews Последна промяна на 27 юли 2016 в 15:00 5940 0

Кредит www.sevtopolis.suhranibulgarskoto.org

На 28 юли /четвъртък/ от 18:00 ч. в галерия „Средец” на Министерството на културата ще бъде открита фотоизложбата „Царският некропол на тракийския град Севтополис”.

Изложбата е посветена на 60-годишнината от членството на България в ЮНЕСКО и на предложеното актуализиране на Индикативната листа с включване на осем тракийски гробници от некропола на столицата на одриския владетел Севт ІІІ – Севтополис, като сериен обект - разширение на вписаната в Списъка на световното наследство „Казанлъшка тракийска гробница“.

Експозицията се реализира от Министерство на културата и община Казанлък и със съдействието на Националната комисия за ЮНЕСКО. Исторически музей „Искра” представя и ценни експонати от своите колекции. Автори на фотографиите са: Иво Хаджимишев, инж. Стефан Папукчиев, Иво Косев, Стефан Димов.

Траийските гробници, представени в изложбата, са: Казанлъшка тракийска гробница; Култово-погребален комплекс в надгробна могила „Оструша”; Гробница в надгробна могила „Голяма Косматка”; Гробница в надгробна могила „Шушманец”; Гробница в надгробна могила „Голяма гола могила”, т. нар. „Грифоните”; Гробница в „Малка гола могила”, т. нар. „Хелвеция”; Гробница в надгробна могила т. нар. „Голяма Арсеналка”; Гробница в надгробна могила т. нар. „Сарафова могила” („Крън 2”); Зидан гроб в надгробна могила т. нар. „Светицата”.

Представените в изложбата девет гробници от Казанлъшката котловина са сред най-добре съхранените и представителни образци на тракийската гробнична архитектура, впечатляващи съоръжения, съчетали в себе си както натрупани от векове строителни умения, така и модерни за времето си елементи и техники. Те дават най-ясна представа за многообразието в архитектурно и художествено отношение на тракийските паметници, свързани с погребалните вярвания. При изграждането им са използвани различни строителни похвати и материали, приложени са разнообразни архитектурни елементи и техники за декорация.

Сред тях има примери на прецизно изпълнени помещения с четириъгълен или кръгъл план с плоско, двускатно или куполно покритие, изградени от гранитни квадри. Изключително разнообразна е архитектурната и художествената декорация, като при всяка гробница е приложен индивидуален творчески подход – използвани са колони и полуколони, пиластри, ортостати, фронтони, а в някои случаи щукатурата в интериора наподобява архитектурен ордер. Не липсват примери на скулптирани елементи и на покриване на стените с цветни фризове. Повечето от гробниците имат художествено изработени двукрили каменни врати и гробно ложе в погребалната камера. Двете камери в гробниците в могилите „Оструша” и „Голяма Косматка” са оформени изцяло в монолитни гранитни блокове, което ги прави уникални и безспорно най-впечатляващи по своята изработка, блестяща илюстрация на естетиката на ранния елинизъм в Тракия.

Както във всички тракийски гробни съоръжения, така и в тези, които оформят могилния некропол, се откриват разнообразни дарове, които демонстрират богатството и престижа на погребаните в тях. В този могилен некропол, обаче, има предмети, които са единствени по рода си не само по отношение културата на траките, но и в световен мащаб – няколко изящно изработени съда от благородни метали, красиви накити, богато украсени елементи, оръжия и снаряжения с богата украса, която ги превръща в предмети на култа с голяма културна и художествена стойност.

Маска, изработена от дебел златен лист, както и изработената от бронз глава на Севт ІІІ са станали популярни и световноизвестни. В основната експозиция на Исторически музей „Искра” може да бъде проследена тракийската култура през елинистическата епоха, като особено внимание е отделено на находките от гробницата под могила „Голяма Косматка”, където се предполага, че е бил погребан Севт ІІІ. Централно място заема златният погребален дъбов венец.

Изложбата ще може да се види в галерия „Средец” на Министерството на културата (бул. „Ал. Стамболийски” 17) до 12 август.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !