Пълното слънчево затъмнение и тайните на Слънчевата система на сцената на Ratio

Физика, антропология, астрофизика и астрофотография се събират на 8 април, в името на Слънцето.

Ratio Последна промяна на 03 април 2024 в 07:49 3412 0

Ratio

Кредит Ratio

Ratio

Космическият танц на Слънцето и Луната и неговата кулминация в пълното слънчево затъмнение е в основата на Ало, Слънце.

Доц. Камен Козарев, проф. Диана Гергова и Венцислав Крумов ще разгледат отблизо Слънчевата система. Ще се спрат на небесните тела Луна, Земя и Слънце, за да обяснят по-добре слънчевото затъмнение като астрономично явление. Ще разкажат за тайните и спецификата на заснемането на отделни обекти в Слънчевата система.

Доц. Камен Козарев, астрофизик и доктор на науките от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория към БАН, ще сподели за слънчевите изригвания и ще разгледа приликите и разликите между слънчевото и лунното затъмнение. Ще разкаже как се отразяват на планетата и как реагират животните на тези странни за тях явления.

Проф. Диана Гергова, български археолог в областта на тракийската култура, ще разкаже за влиянието на Слънцето върху културата и развитието на обществото през годините. Ще се върне назад във времето и ще сподели за античните легенди и за Слънцето като символ и древен поглед на траките.

Венцислав Крумов, денем адвокат, а нощем астрофотограф, ще разкаже за тайните и спецификата на фотографирането на звездното небе, както и на явления като слънчево и лунно затъмнение.

Събитието е част от съвместен проект между младежкия научен фестивал “АЛО, КОСМОС | Говори България” и Ratio.

За HELLO SPACE Festival: Фестивалът HELLO SPACE е годишно събитие - празник на любопитството, имащ за цел да вдъхнови и ангажира малки и големи с чудесата на науката, технологиите, инженерството, изкуствата и математиката (STEAM).

За Ratio:
Ratio е неправителствена организация, чиято основна цел е да покаже красивото, интересното и достъпното лице на науката. Организацията води много богата програма от събития в София, които са по-близо до приятното следработно забавление, отколкото до университетска лекция. Екипът създава и няколко подкаст серии и видеа в различни научни направления.

Ало, Слънце” ще се проведе на 8 април, когато ще отразяваме на живо от NASA пълното слънчево затъмнение. Отваряме врати в 19:00 часа в Sofia Tech Park. Повече за темата и възможност за закупуване на билет вижте в сайта на организаторите Ratio.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !