Първата Европейска младежка олимпиада по информатика ще се проведе в България

През изминалата година олимпийските отбори по природни науки са завоювали 79 медали и почетни грамоти

НаукаOFFNews Последна промяна на 01 юни 2017 в 16:36 5453 0

Елена Маринова и Красимир Манев

Общо 23 европейски държави и 96 състезатели ще обедини EJOI – Първата европейска младежка олимпиада по информатика, която ще бъде проведена у нас от 7 до 13 септември.

Олимпиадата, предоставяща възможност за подготовка и участие на състезатели до 15.5 -годишна възраст е инициирана от проф. Красимир Манев, СООПН и Бисерка Йовчева – създател на шуменската школа по информатика „А и Б“ в отговор на необходимостта от специалисти в Европа и тяхното своевременно развитие в областта.

„Тъй като азиатските държави имат изключителен подем в областта на информатиката, необходимостта от такова събитие в Европа е изключително голяма. Европейската младежка олимпиада по информатика цели да покаже възможностите на младите състезатели по информатика и перспективата за подготовката им в най-ранна възраст“, коментира проф. Манев.

„Събитието ще се проведе в най-подходящото за целта място – Форум „Джон Атанасов“ в София Тех Парк. Интересното за тази олимпиада е, че е с автоматично оценяване, което ще представя класирането на участниците в реално време, подобно на спортните състезания“, коментира Алексей Христов, председател на СООПН. „Международната олимпиада по информатика също започва в Правец през 1989г. Такъв тип събитие е важно не само за състезателите, но и за популяризирането на програмирането сред учениците и родителите, които биха записали децата си на курс по математика или информатика. Програмиране може да бъде преподавано още в детската градина. “, разказва Елена Маринова, управител на Musala Soft и член на Съвета на развитие на СООПН. През изминалата година олимпийските отбори по природни науки са завоювали общо 9 златни медала, 27 сребърни медала, 37 бронзови медала по време на световните олимпиади и най-престижни състезания. 

Победите за отборите през 2016г. в най-големите международните олимпиади са следните:

  • Международна олимпиада по математика: 3 сребърни и 3 бронзови медала;
  • Международна олимпиада по информатика: 1 златен и 2 сребърни медала, като в момента българинът Христо Венев е на второ място в света с 4 златни и 1 сребърен медал;
  • Международна олимпиада по лингвистика: 1 златен, 2 сребърни и 2 бронзови медала;
  • Международна олимпиада по биология: 1 сребърен и 2 бронзови медала;
  • Международна олимпиада по химия: 4 бронзови медала;
  • Международна олимпиада по физика: 1 сребърен и 3 бронзови медала;
  • Международна олимпиада по астрономия: 1 златен (и абсолютен първенец Бойко Борисов), 2 сребърни и 4 бронзови медала.
Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !