Постижения и научни открития показва БАН на Моста на влюбените

БАН Последна промяна на 03 октомври 2019 в 15:07 5312 0

Кредит БАН

Постижения във всички научни направления представя Българската академия на науките по повод своята 150-годишнина. Изложба на Моста на влюбените НДК показва до 14 октомври в 60 постера историята и дейността на учените в Академията. 

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и главният научен секретар проф. Евдокия Пашева откриха днес изложбата, посветена на 150-годишнината на Академията. На тържественото събитие в откритото пространство до НДК присъстваха зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева, зам.-министърът на културата Румен Димитров, Биляна Генова – директор на дирекция „Култура“ в Столична община, граждани и учени от различни научни звена на Академията.

Следваме заветите на нашите предци, които са основали Българското книжовно дружество, прераснало в Българска академия на науките, каза в словото си председателят. През годините БАН е изиграла съществена роля за развитието на българската държава, допълни акад. Ревалски.

Академията е допринасяла за умножаване на духовните и материални богатства на българския народ, каза главният научен секретар проф. Евдокия Пашева. Тя представи изложбата и припомни, че БАН е национален научен център със световно признание. Много от научните резултати през годините са развити в конкретни индустриални технологии, които се използват и днес. Такива примери са методът леене с противоналягане, откриването на фотоелектричното състояние, послужило за създаването на копирните машини, разработките, свързани с оловните батерии и др.

Заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева поднесе приветствие от името на министър Красимир Вълчев и от свое име. Българската академия на науките е пазител на достойнствата на българската цивилизация, каза тя и припомни подкрепата, която МОН оказва на Академията чрез финансирането на национални научни програми.

Българската академия на науките е институцията с най-богата история, създадена през 1869 г. За първи път гражданите и гостите на София, както и всички изкушени от науката, имат възможността да се запознаят с многообразието от научни области и най-новите постижения на институтите на БАН.

Искате да разберете повече за българския компютър Витоша или за първия български електронен калкулатор?

Искате да видите как изглежда робот от ново поколение и да разберете кой създава 3D релефни тактилни плочи със семантична анотация на Брайлова азбука?

Заповядайте до 14 октомври на Моста на влюбените НДК да разгледате изложбата
Изложбата показва още иновативни решения за акумулаторната индустрия, 3D образи от компютърно генерирани холограми, един от най-известните методи - леене с противоналягане, прототип на фотокаталитичен въздухопречиствател за очистване на въздух в затворени помещения, оригинална научна апаратура, основана на уникални методи на изследвания, актуални проекти и новости от всички научни направления на БАН.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !