Проектът SCHOLARNET за изграждане на научен капацитет – започва втори етап на изпълнение

В събитието, организирано по повод втория етап от проекта, се включиха представители на научните среди, публичния сектор и бизнес партньори

SCHOLARNET Последна промяна на 29 април 2021 в 12:48 2684 0

Кредит SCHOLARNET

На 27 април се проведе онлайн среща с представители на партньорите и заинтересованите страни на международния проект за изграждане на изследователски капацитет SCHOLARNET, който се осъществява в рамките на Национална научна програма „Европейски научни мрежи“. На официалното събитие бяха представени резултати от досегашната шест месечна дейност на проекта както и основните приоритети за втория етап от изпълнението му.

Срещата беше открита от доц. д-р Атанас Георгиев – Декан на Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и Ръководител на проекта SCHOLARNET, който очерта основните акценти на проекта, в това число изграждане на изследователски капацитет, трансфер на знания, обмен на добри практики, свързани академични изследвания и работа в мрежа.

„Най-радостното е, че този проект върви напред. Вярвам, че постигнатото за тези шест месеца по проекта SCHOLARNET, е показателно и затова какво можем да направим в такива трудни условия и въпреки пандемията. Надявам се, че проектът ще продължи и занапред да се развива по същия начин. Разчитам, че постигнатото по този проект ще стимулира и други инициативи на университета.“ – сподели проф. дфн Анастас Герджиков, Ректор на СУ „Свети Климент Охридски“ и член на Консултативния съвет на SCHOLARNET.

Висока оценка на изпълнението на проекта даде и г-жа Карина Ангелиева, зам.-министър на МОН, която подчерта необходимостта от целенасочени инвестиции в хуманитарните и социалните науки, включително и в контекста на иновациите.

„Синергията означава да подадем рамо на най-добрите изследователски екипи; на тези, които не ги е страх от конкуренцията и са готови да се състезават на международната сцена.“ – подчерта зам.-министър Ангелиева.

Доц. д-р Тодор Ялъмов, зам.-декан с ресор „Научно-изследователската дейност, иновации и проекти“ информира за основните успешно реализирани проектни дейности до момента. Ново научно списание Journal of Economic Boundaries and Transformation, издавано на три официални езика (английски, френски и немски) със заявена амбиция за видимост в световните бази данни, поредица от докторантски семинари и научни форуми в подкрепа на младите учени, както и реализацията на международната научна конференция Just and SMART Transitions: New Deals, Markets and Governance, са част от тях. Участие в дискусията взе Ирина Янчовска – докторант в Стопанския факултет на СУ, която сподели своя положителен опит от възможностите, които предоставя на младите изследователи проектът SCHOLARNET.

„Като част от преподавателския и академичен състав на Стопанския факултет бих искал да изразя своята силна подкрепа за проекта SCHOLARNET. Вярвам, че с тази отдаденост и амбиция на ръководството и екипа на проекта, както и с подкрепата на партньорите, Стопанският факултет ще утвърди своето място като водеща образователна институция, но ще се позиционира и като ключов партньор в България и Югоизточна Европа в областта на икономическите и управленски изследвания и анализи“. – допълни гл. ас. д-р Иван Ангелов, постдокторант и преподавател в Катедра Стопанско управление към Стопанския факултет.

Проф. д-р Албена Вуцова, R4-изследовател в Стопанския факултет и участник в екипа за управление на SCHOLARNET, представи най-значимите дейностите, предвидени за втория етап от изпълнението на проекта. Предстои да се направи независима и стъпаловидна оценка на изследователския потенциал на Стопанския факултет: две независими групи изготвят SWOT и PEST анализ, а работата им ще бъде верифицирана и от супервайзер. Подготвя се разширяването на портфолиото от докторантските панели в национален и международен обхват, с панели насочени към постдокторанти и утвърдени учени, така че да се намери диагонал на интересите на академичната общност. Развитието на платформата Early Birds, подпомагаща младите учени при подготовка и публикуване на качествени научни статии като двуезична, и инкорпорирането й с други подобни платформи, е също амбициозна задача, която ще даде възможност на млади учени от партньорските организации да представят своите статии или да създадат такива в съавторство. В заключение проф. Вуцова отбеляза една от бъдещите задачи – подготовката на нов проект, който да надгради постигнатото от SCHOLARNET.

Проф. д-р Стела Райчева, представител на партниращия университет UVSQ, Paris-Saclay, заяви силната подкрепа на представлявания от нея университет към инициативите на Стопанския факултет и сподели своята увереност, че дейностите по проекта SCHOLARNET ще бъдат продължени.
Интерес към проекта SCHOLARNET заяви и г-н Мартин Дановски - Председател на държавната агенция за научни изследвания и иновации.

„Изграждането на изследователски капацитет и работа в мрежи е ключово, за да може да се развива иновационният потенциал на страната и да влезем в групата на умерени иноватори, към която се стремим в последните 7 години.“ – допълни г-жа Тихомира Павлова, началник отдел Иновации и предприемачество, дирекция Икономическа политика към Министерство на икономиката.

За повече информация относно проекта, моля посетете www.scholarnet.eu и уеб-сайта на Стопанския факултет: www.uni-sofia.bg/feba 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !