Проф. Огнян Бранков е предложен за награждаване с Орден "Стара планина"

Той е водещ детски хирург в областта на гръдната и коремна хирургия

Катя Димитрова Последна промяна на 18 юли 2016 в 14:00 4792 1

Кредит surgery.bg

Правителството предлага на президента на България да удостои с орден „Стара планина“ – първа степен, проф. Огнян Бранков за изключителния му принос в областта на здравеопазването, медицинската наука и практика. Това става ясно от решенията на последното заседание на Министерски съвет.

Проф. д-р Бранков е водещ детски хирург в областта на гръдната и коремна хирургия. Разработва научно и практически въпроси на диагностиката и лечението на някои заболявания на хранопровода. Негов е приносът за създаването на единна схема за комплексното лечение на химическите изгаряния на хранопровода и късните последствия от тях. Въвежда нови оперативни методики в хирургичната техника при операциите на хранопровода.

Автор е на учебници по хирургия, множество научни публикации в списания и сборници, има 20 рационализации, едно изобретение, както и многобройни участия в български и международни научни форуми. Изявите му включват и активна преподавателска дейност сред студенти и специализанти, членство в европейски медицински и научни асоциации.

Проф. д-р Огнян Бранков е бил национален консултант, заемал е длъжността председател на Научното дружество по детска хирургия и заместник-председател на Националния съсловен съюз на лекарите хирурзи, член на Специализирания научен съвет по хирургия към Висшата атестационна комисия, член на пленума на Българското хирургично дружество.

За постиженията си е удостоен е много отличия и награди, сред които са званието „Медик на годината” (2009) и почетният знак „Български лекар” (2005).

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13874

1

emanuilis

18.07 2016 в 23:03

Номенклатурна обремененост, няма как да се отрече. Има.

Една интересна статия с множество и разнопосочни изводи:

http://surgery.bg/article/vlozhih-syrtzeto-pirogov-razbiram/14904

p.s. Проф. Бранков ме е изпитвал, в комисия, неговите думи: „да пишем днес една 6-ца"...