Прогрес М-27М няма да може да занесе "знамето на Победата" за 9 май (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 29 април 2015 в 11:42 4463 0

Кредит НАСА

Товарният кораб "Прогрес М-27М" не успя да достави Знамето на Победата за 9 май в Международната космическа станция (МКС). Причината е, че корабът е извън контрол и опитите на руската космическа агенция "Роскосмос" да се свържат с него бяха прекратени. Корабът е претърпял сериозна повреда веднага след достигане на орбита на 28 април.

Днес обаче стана ясно, че Знамето на Победата все пак е на борда на МСК, където е било доставено още преди месец. Руските власти запазили това в тайна и официално беше оповестено, едва след като стана ясно, че доставянето на второто знаме за 30 април е осуетено.

Доставката на знамето е свързана със 70-годишнината от победата във Великата отечествена война.

Според плана товарният кораб "Прогрес М-27М" трябваше да се скачи с МКС на 30 април, но във връзка с възникналите проблеми, скачването е отложено за неопределено време. То най-вероятно няма да стане автоматично, а екипажът на МКС ще трябва да вземе участие в скачването на товарния кораб.

Проблемите са започнали малко след старта на "Прогрес М-27М" в космоса на борда на ракетата "Союз-2.1а" от Байконур. Изстрелването се е състояло в 16:07 (московско време) в автоматичен режим. Товарният кораб е пълнен с малко повече от три тона храна, гориво и други консумативи.

Също така на борда на "Прогрес М-27М" към МКС е  "знамето на победата" за 70-годишнината от Победата във Великата отечествена война.

Опитите да се свържат с "Прогрес М27-М" са прекратени, е заявил пред РИА Новости в сряда, вчера, източник, участващ в опитите за стабилизиране на полета на космически кораб.

Както се съобщава от пресслужбата на Обединената ракетно-космическа корпорация (ОРКК), знамето е донесено от пилотирания космически кораб "Союз ТМА-16М" още преди месец - на 27 март, но информацията за това изтече едва днес.

Видео, получено няколко часа след старта на космическия товарен кораб "Прогрес М-27М" към Международната космическа станция. Инженерната камера, инсталирана на борда, показва неконтролирано въртене на космическия кораб:

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !