Раздадоха наградите „Питагор“ за утвърдени български учени

НаукаOFFNews Последна промяна на 23 май 2023 в 08:09 5235 0

Голямата награда „Питагор“ за цялостен научен принос тази година бе връчена на проф. дхн Тодор Дудев от Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

В категорията за утвърден учен в областта на природните и инженерните науки отличието е за проф. дфзн Стойчо Язаджиев от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Института по математика и информатика на БАН, който е член-кореспондент на БАН. В тази категория постъпиха 17 кандидатури на учени с много добри наукометрични показатели.

Двама са победителите в категорията за млад учен в тази област. Това са д-р Диана Чолакова (фазови преходи в дисперсни системи) от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и доц. д-р Йордан Георгиев (химически и биологически науки) в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

Наградата за утвърден учен в областта на науките за живота и медицината бе връчена на доц. д-р Ангел Джамбов от Медицински университет - Пловдив.

Млад учен в тази сфера е ас. д-р Александър Сираков от Медицински университет–София. Неговата област е образна диагностика и интервенционална неврорентгенология.

Утвърден учен в областта на социалните и хуманитарните науки“ е социологът проф. Пепка Бояджиева, дсн в Институт по философия и социология – БАН, а млад учен - икономистът доц. д-р Джеймс Йоловски от Висше училище по застраховане и финанси – София.

Наградата за най-добри наукометрични показатели в областите иновации и климатични промени Clarivate Analytics връчи на Българската академия на науките. Наградата получи председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, който отбеляза, че въпреки трудностите Академията продължава да е най-голямата и най-ефективната научна организация. Той подчерта, че БАН осигурява 40 % от научната продукция, видима в световните бази данни.

„Много хора не осъзнават какъв подвиг е да се прави наука в България и с какви предизвикателства се сблъскват нашите учени. Въпреки това смея да кажа, че българската наука продължава да държи световно ниво в редица области на познанието, за което поздравявам всички вас“. С тези думи министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов откри церемонията по връчване на наградите.

В тазгодишното издание на наградите за наука „Питагор” кандидатстваха рекорден брой учени - 51. В зависимост от категорията кандидатите предоставиха обща справка за научните си резултати с акцент върху последните 5 години за категория за утвърден учен и последните 3 години за категория за млад учен. За голямата награда „Питагор“ за цялостен научен принос справката за научните постижения е с акцент върху резултатите през последните 10 години.

През тази година домакин на награждаването бе Университетът по национално и световно стопанство, който празнува 103 години от основаването си.

Традиционно церемонията ще се излъчи по Българската национална телевизия на 24 май от 18,00

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !