Skeptics in the Pub: Тайният живот на пчелите

НаукаOFFNews Последна промяна на 02 април 2018 в 12:53 2861 0

На 3 април Петко Симеонов, четвърто поколение пчелар, ще сподели какво не знаем за пчелните рояци и защо е важно да ги пазим.

Запознаваме се с пчелите още като деца от приказки и басни и затова смятаме, че знаем много за тях. Но малко хора виждат пчелите отвъд тази типична обща представа. Петко Симеонов е един от тях. Той познава живота в кошера в огромни детайли и ще разкаже най-любопитните му тайни в следващото издание на Skeptics in the Pub на 3 април от 20:00 часа в Gramophone Club в София.

Петко Симеонов е четвърто поколение пчелар, наследява тази страст от своя баща и в момента продължава семейната традиция в пчеларството. Към нея добавя и сериозна доза иновация. Носител е на наградата Млад фермер за развитие на подвижно пчеларство и въвеждане на системи от сензори в кошерите. С тях може да се следи поведението на пчелните семейства, да се научат нови детайли за техния живот и дори да се забележат екологични промени - пчелите донасят в кошера следи от всички замърсявания от местата, където събират мед.

На събитието за популярна наука Skeptics in the Pub Симеонов ще говори както за устройството на пчелите, така и за цялостното поведение на пчелния рояк. Какви са йерархичните отношения в него, дали наистина пчелата-майка е безапелационен лидер или отговаря на колективната воля на рояка? Събитието ще се фокусира и на взаимодействията на пчелите с околната среда – кои са най-големите врагове на рояка, как се защитават пчелите и какви са качествата на пчелната отрова.

Тези и още много въпроси ще получат своя отговор на 3 април. Лекцията е част от редовната серия срещи за популярна наука, организирани от неправителствената организация Ratio. С над 40 издания в България, Skeptics in the Pub има за цел да запознае публиката с най-интересното от сферите на химията, астрофизиката, генетиката и много други, говорейки на разбираем език. Повече за събитието може да научите във Facebook или в сайта на Ratio.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !