Сноудън проектира калъф за телефон, който скрива местоположението ни

Катя Димитрова Последна промяна на 22 юли 2016 в 15:35 5754 0

Кредит www.ft.com

Бившият сътрудник на американските тайни служби Едуард Сноудън работи по проект, който защитава смартфоните от следене. Той е създал специален калъф, който скрива местоположението на притежателя му, съобщава CNN.

Идеята е да се предпазят журналисти и служители по правата на човека, но може да бъде ползвано от всеки, който не желае да бъде шпиониран.

Разработката носи името „самоанализиращ уред" (introspection engine) и се свързва с различните радиотрансмитери на телефона, показвайки на неговия собственик кога мобилна, интернет или блутуут връзка се използва за споделяне или получаване на информация.

За целта Сноудън работи върху създаването на революционен iPhone 6. Чрез него изобретението ще спре да предава данни, като постави телефона в „самолетен режим“. По принцип повечето смартфони прекъсват предаването на интернет, блутуут и мобилен сигнал, когато са в т. нар. самолетен режим, но според него на това не може да се разчита.

Сноудън дава пример със случая, в който правителството на Сирия проследило и убило американския журналист Мари Колвин.

„Враговете на журналистите не пестят средства, за да ги намерят. За съжаление обаче, те могат да бъдат предадени от собствените си технологии като смартфоните, основно средство за комуникация с информационни източници и външния свят“, посочва той.

Едуард Сноудън работи по този проект съвместно с Андрю Хуанг, американски хакер, живеещ в Сингапур. За да разберат как да създадат изцяло ново устройство, те трябвало да се запознаят детайлно с начина, по който работи iPhone. Те разказват как са проучили цялата електроника на пазара Хуа Цян в китайския град Шънджън.

Заобиколени от ремонтни бази на iPhone, те открили много резервни части и ремонтни ръководства, в които са включени подробни скици на смартфоните.

Сноудън и Хуанг представиха своята разработка пред Масачузетския технологичен институт в четвъртък. Очаква се устройството да заработи през следващата година. За момента калъфът е разработен само за телефоните на компанията Apple, но той би могъл да бъде адаптиран и към други смартфони.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !