Станете част от Антарктическата експедиция - в София на 8 юли

Ratio Последна промяна на 01 юли 2021 в 00:06 7040 0

Далеч на юг се простира широката леденя пустиня на Антарктида. Някога там е било толкова топло, колкото в Калифорния днес, но сега ниските температури правят континента труден за обитаване. Антарктида няма постоянни жители, но по всяко време там пребивават от 1000 до 5000 души от различни държави, живеещи в станции, разпръснати в целия континент, в които се извършват изследвания в различни области на науката. На 8 юли Ratio ще ви срещне с българските антарктици на „На края на света – Ratio Rooftop Party”.

Защо тези учени са избрали доброволно да живеят на ледения континент, въпреки суровите условия? Какви научни изследвания и проекти се извършват на базата? Гостите на събитието ще научат още как България е станала една от антарктическите държави и защо базата ни е именно на о. Ливингстън.

За начало д-р Стефан Велев ще пренесе публиката в една различна Антарктида, покрита с растителност, сред която бродят динозаври. Д-р Албена Атанасова пък ще разкаже за отговорностите и предизвикателствата пред единствения лекар на антарктическата база. От нея гостите ще разберат как се подхожда към сериозен медицински проблем толкова далеч от цивилизацията. Инж. Петър Сапунджиев ще разясни на публиката как се изграждат подходящи условия за живот и работа на такова неприветливо място като Антарктида.

Освен да се запознаят и поговорят с българските антарктици, гостите на събитието ще могат да видят част от екипировката и оборудването, които са използвани там, както и да чуят интересни детайли от ежедневието на учените при такава екстремна експедиция. Приключенското настроение ще се поддържа от тематична музикална селекция, а организаторите са подготвили свежи напитки за ледено усещане.

На края на света – Ratio Rooftop Party” ще се проведе на покрива на Детски научен център „Музейко“ на 8 юли от 19:00 часа. Билетите са в продажба, а местата са ограничени. Можете да научите повече за темата на сайта на организаторите ratio.bg

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !