Тазгодишният фотоконкурс на National Geographic стартира през юни

National Geographic Последна промяна на 02 юни 2023 в 00:01 5978 0

Големият победител ще спечели участие в специална фотоекспедиция до Истанбул с National Geographic фотограф, а снимката му ще бъде публикувана в октомврийския брой на сп. „National Geographic“

National Geographic отново ще зарадва търсачите на перфектния кадър с възможността да демонстрират своя талант, като се включат в тазгодишното издание на специализирания фотоконкурс. Кандидатстването е отворено от началото на юни и ще продължи до 31 юли включително. Всеки, който обича да разказва истории през обектива, ще може да се включи, като изпрати своя снимка в следните категории – „Животни“, „Хора“, „Пейзажи“ и „На тъмно“. Във всяка от тези категории ще се приема само по един кадър на участник. Фотографиите за участие се подават тук

В периода от 1 август до 1 септември всички получени и одобрени снимки ще бъдат показани на сайта на конкурса, където ще се проведе гласуване за „Наградата на публиката“. Професионално жури също ще разгледа и оцени фотографиите и ще излъчи по един победител и един подгласник във всяка категория. Един от четиримата призьори ще бъде избран за цялостен победител на конкурса.

А ето и членовете на журито тази година:

  • Владислав Терзийски е български фотограф и дрон пилот, чиято изключителната работа е разпознаваема както на местно, така и на международно ниво.  Дните му започват с поглед към изгрева, дистанционно в ръце и с дрон в небето, и често минават в дълги пътувания в търсене на перфектната снимка. През годините кадрите му са участвали в множество изложби. Той е и в сърцето на проекта по заснемане на епизода от поредицата на National Geographic „Европа отвисоко“, посветен на България.
  • Ейми Витале е National Geographic фотограф и режисьор на документални филми. Нейният труд отдава почит на невъзпятите герои и общности, които работят за опазването на дивата природа и за намиране на хармония в нашия естествен свят. Ейми е сочена за един от най-влиятелните фотографи на нейното поколение и е носител на редица престижни награди, сред които Missouri Honor Medal for Distinguished Service и Lucie Humanitarian Award.
  • Иво Данчев е български фотограф, чиято работа е позната както у нас, така и по света. От 2009 г. насам той работи основно със сп. National Geographic България, като от 2012 до 2017 е арт директор на изданието.  През своята кариера упорито и последователно работи за създаването на фотографии, ангажирани с популяризирането на културното и етническо многообразие и опазването на природата на България. 
  • Ясен Тодоров е носител на голямата награда на световния National Geographic фотоконкурс за 2018 г. Негови кадри са публикувани от National Geographic, Los Angeles Times, Guardian и др., и са излагани на летище O’Hare в Чикаго, в Съмърсет Хаус и в Шотландския парламент. Той е активен пилот и летателен инструктор, който се специализира във въздушна фотография, включваща както популярни, така и отдалечени части на света.

Повече за членовете на журито можете да разберете на следния линк.

Участниците в тазгодишното издание ще се борят за впечатляващи награди. Четирите най-добри кадъра ще бъдат публикувани в октомврийския брой на сп. „National Geographic”. Носителят на „Наградата на публиката“ и победителите във всяка от категориите ще получат мобилен телефон Samsung Galaxy S23 Ultra и брандирана раница Audi, а подгласниците им – едногодишен абонамент за списание National Geographic.

Цялостният победител, избран от журито, ще получи и най-приключенската сред наградите –  фотоекспедиция до Истанбул с National Geographic фотограф.

Фотографията е неразривно свързана с дейността на National Geographic и със стремежа към изследване и преоткриване на света около нас. Затова и категориите във фотоконкурса са вдъхновени от всичко, което ни заобикаля:

  • Животни – те са изключително важна част от заобикалящата ни среда, а фотографията има силата да показва огромното им разнообразие, но и да насочва вниманието на хората към опазването на различните видове. В конкурса се допускат фотографии само на диви животни. Снимки на домашни любимци и селскостопански животни не отговарят на условията за участие.
  • Хора – Може би едни от най-експресивните създания на планетата. Способни сме да изразим дадена емоция с жестове, звуци, а понякога и само с поглед. Добрият фотограф е там да улови всичко това в перфектния кадър.
  • Пейзажи – Природата ни зарежда с енергия. Учи ни как да изберем път до целта. Вродено ни е да преследваме хоризонта. И все пак, винаги можем да спрем за момент, да се насладим на гледката и да я запечатаме в обектива.
  • На тъмно – Пристъпваме в сенките, за да уловим магията на нощта. От сиянието на луната до блещукащите звезди – тази категория приканя визуалните разказвачи да заснемат красотата и мистерията на света след залез-слънце. 

За участие се допускат само авторски снимки, които са създадени преди не повече от година и досега не са били публикувани и не са награждавани в други фотоконкурси. Колажи или кадри с добавени, редактирани или премахнати елементи няма да бъдат разглеждани.

Повече информация, както и всички условия на фотоконкурса на National Geographic, могат да бъдат открити на https://photocontestbg.natgeotv.com/terms. Крайният срок за участие е 31 юли 2023 г

Резултатите от конкурса на National Geographic ще бъдат обявени на страницата на фотоконкурса и на специално събитие през септември.

За National Geographic Partners LLC

National Geographic Partners LLC (NGP), съвместно дружество между Disney и National Geographic Society, има за мисия да доставя на световната публика първокласно научно, приключенско и изследователско съдържание посредством несравнимо портфолио от медийни канали. NGP обединява глобалната мрежа от телевизионни канали на National Geographic (National Geographic Channel, Nat Geo WILD, Nat Geo MUNDO, Nat Geo PEOPLE) с медиите на National Geographic и ориентираните към потребителя платформи, включително списанията National Geographic, National Geographic Studios, свързаните с тях дигитални и социални мрежи, книги, карти, медии за деца и други активности като пътувания, глобални преживявания и събития, продажби на архив, лицензионен и електронен бизнес. Разширяването на знанията и разбирането ни за света е основна цел на National Geographic вече 135 години, а сега сме решени да отидем и по-далеч, да прескочим границите в името на нашите потребители... достигайки до милиони хора по целия свят, в 172 държави и на 43 езика, всеки месец. NGP връща 27 процента от прихода си към фондацията с нестопанска цел National Geographic Society, за да финансира работата на организацията в сфери като наука, изследвания, архивиране, опазване на околната среда и образование.

За повече информация посетете www.natgeotv.com или https://www.facebook.com/NatGeoBulgaria.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !