Трансплантация на две ръце извършиха за първи път във Великобритания

Катя Димитрова Последна промяна на 23 юли 2016 в 14:00 17979 0

Кредит Danny Lawson/ PA Wire

За първи път във Великобритания, лекари извършиха двойна трансплантация на ръка. Втори шанс е получил англичанинът Крис Кинг, който е загубил двете си ръце при работен инцидент преди три години.

Ръцете са взети от донор, като операцията по присаждането е отнела на лекарите от Leeds General Infirmary цели 12 часа, съобщава New Scientist.

„Това наистина са моите ръце. Кръвта ми минава по тях. Усещам сухожилията си. Това наистина са ръцете ми“, казва развълнуваният пациент.

Досега по света са направени около 80 трансплантации на ръце. Този вид интервенции включват присъединяването на костите на ръката с помощта на титаниеви пластини и винтове, преди да се свържат сухожилия, мускули, кръвоносни съдове и нерви.

В момента за трансплантация на ръце в списъка на лечебното заведение са включени други четирима пациенти. Тъй като присаждането на ръка още се смята за рядкост, намирането на донори е трудна задача. За всяка операция се изисква специално разрешение от семействата на потенциалните донори след смъртта им, а до такова решение се стига трудно.

При избора на подходяща ръка, специалистите се фокусират върху кръвната група, цвета на кожата и размера на крайника. Поради сложния характер на процедурата обаче, лекарите изследват при пациентите и психологическата им пригодност преди извършването на операцията.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !