Учени откриха нов вид отровни змии

Катя Димитрова Последна промяна на 23 юли 2016 в 10:00 7811 0

Кредит www.sci-news.com

Учените са открили нов вид отровни змии - поразително зелено-черни влечуги, живеещи в най-отдалечените региони на Коста Рика. Съществата са наречени Talamancan Palm-Pitvipers и са намерени по дървета със същия цвят, което им осигурява идеална маскировка.

Находката е на международен екип от изследователи, ръководени Крис Паркинсън (Chris Parkinson), биолог от Университета на Централна Флорида. Тяхното изследване е публикувано в сп. Zootaxa.

Змиите от този вид могат да достигнат до 76 см, но повече от тях не надхвърлят 60см.

Те изключително много приличат на добре известните Black-Speckled Palm-Pitviper. Дори са толкова сходни, че изследователите трудно правят разлика. Tова е загадъчен случай на видообразуване, при който два еднакво изглеждащи вида имат значителни генетични различия.

За първи път учените открили доказателства за новия вид през 2001 г. при генетичен анализ на подтипа palm-pitviper. Откриването им обаче отнело време, тъй като тези влечуги живеят на голяма надморска височина и са рядкост дори в естествената им среда.

Изследователите се обърнали към няколко музея за генериране на морфологични данни, използвани в проекта. През последните 15 години екипът също така натрупал тъканни проби от допълнителни екземпляри за сравнение на ДНК на потенциално нови змийски видове за ДНК от други змии в Централна Америка. Техните открития заключили, че змията е наистина нов вид.

Въпреки че много части на Коста Рика са добре проучени и държавата е инвестирала много в документиране на своето биоразнообразие, продължават да се откриват нови и нови видове.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !