Намерени са два вида морски змии, смятани за изчезнали, край австралийските брегове (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 22 декември 2015 в 14:43 9097 0

Два вида морски змии, които 15 години се смятаха за изчезнали, са открити на западния бряг на Австралия - обявиха изследователи вчера.

Късоносата морска змия Aipysurus apraefrontalis и змията Aipysurus foliosquama не са наблюдавани през последните 15 години, откакто изчезнаха от единствения си известен хабитат на рифа Ашмор (Ashmore Reef) в Тиморско море (Индийски океан). 

Те официално се смятат, че са "на ръба на изчезване", но учените от Университета Джеймс Кук смятат, че все още не са изчезнали.

Наскоро влечугите са били открити от изследователите "живи и здрави", в близост до рифа Нингалу (Ningaloo Reef) и в Залива на акулите (Shark Bay), на хиляди километри от бившите им местообитания, пишат авторите в списание Biological Conservation journal.

"Това е удивително откритие. Имаме още един шанс да спасим два застрашени вида. За да направим това, трябва да установим размера на популацията на змиите, тяхната биология и заплашващите ги потенциални опасности", - заяви пред агенция Франс Прес Бланш Д'Анастаси (Blanche D'Anastasi), автор на публикацията.

Учените смятат, че това е "истинска изненада". "Изчезването на морските змии от рифа Ашмор не може да бъде приписано на употребата на тралове и остава необяснимо", коментира друг изследовател, Вимоксалеи Лукошек (Vimoksalehi Lukoschek). Морските змии са уязвими при лов на скариди с траулери.

"Ясно е, че трябва да се идентифицират основните заплахи за оцеляването им, с цел да приложим ефективни стратегии за опазването им, за да се защити тази новооткрита крайбрежна популация", добави Лукошек.

Преди се смяташе, че тези видове морски змии са напълно изчезнали, заради риболова с тралове, но сега това предположение се оказа несъстоятелно. За учените все още са неизвестни причините за миграцията на змиите.

Ето кои са 10-те най-редки змии на Земята:

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !