Три от масовите измирания на Земята може да са свързани с недостиг на минерали

Никола Кереков Последна промяна на 05 ноември 2015 в 14:02 6184 0

Кредит Sheila Terry/SPL

Набавяте ли си достатъчно минерали? Според нова теория някои от големите измирания на Земята може да се били причинени от липса на жизненоважни елементи в световния океан, което да е причинило фатални недостатъчности при морските животни, от планктонът до влечугите.

Земята е била подложена на поне 5 масови измирания. Двете най-големи от тях са със сравнително изяснена причина. Динозаврите най-вероятно са били избити преди около 66 милиона години вследствие на сблъсък с голямо космическо тяло (най-вероятно астероид), който е поразил Земята близо до съвременно Мексико (п-в Юкатан), докато гигантското измиране в края на Перм, което е погубило над 90% от всички видове преди 252 милиона години, най-вероятно е в резултат на масивна вулканична активност в Сибир - т.нар. Сибирски капани. 

Това обаче остава останалите три масови измирания без ясна причина.

Джон Лонг от Университета Флиндърс в Аделайд, Австралия смята, че съществуват много предполагаеми причини за тези масови измирания. Неговото последно изследване предполага, че флуктуации в количеството на жизнено важни минерали в океана може също да е било важен, но засега неизследван фактор.

Жизнено важния селен

По-рано тази година, учени откриха, че периодите, през които океана е имал високи нива на редки елементи - като цинк, мед, магнезий и селен - изглежда съвпадат с периоди на висока продуктивност на живата природа, включително камбрийната експлозия, когато за пръв път са се появили повечето групи животни.

Сега учени са показали, че спадовете в тези елементи се съгласуват много добре с големите измирания. Лонг и неговите колеги са съсредоточили вниманието си върху елемента селен, един от най-добре изучените редки елементи. Те установили, че в края на периодите Ордовик, Девон и Триас - когато са протекли трите необясними масови измирания - нивата на селен в океана са спаднали два пъти по-ниско от сегашните им нива. Това е по-ниско от критичното количество необходимо на повечето животни.

"Тези редки елементи се означават като жизнено важни, защото без тях умираме," твърди Лонг. "Животът представлява особено деликатен баланс, свързан с набавянето на точните количества на тези елементи."

Измиране №6

"Ние не твърдим, че това е основната причина - просто смятаме, че това е още един фактор, който корелира с тези масови измирания," разяснява Лонг.

Тези флуктуации в редките елементи може да са предизвикани от множество причини. Според една теория, когато нивата на атмосферния кислород са се покачвали, повече минерали на земята са се окислявали, след което са били отмивани от реките и са стигнали до океана. Така че спадове в кислорода може да са предизвиквили недостига на минерали.

Според друга теория, причината може да се крие в понижената тектонична активност. Когато тектонските плочи се движат, това води до изхвърляне на голямо количество богати на минерали седименти в океана, смята Лонг. "На този етап не знаем много за тези процеси."

Андрю Гликсън (Andrew Glikson) от Австралийския Национален Университет в Камбера смята, че постепенното понижаване на количеството на редките елементи не може да обясни защо някои от тези измирания са се случили толкова рязко. "Въпреки това, за да се оцени и тази възможност, трябва да определим с още по-голяма точност кога и в рамките на какъв период са се случили тези масови измирания."

Лонг твърди, че изчерпването на селена обикновено започва милиони години преди да се случи реално масово измиране, но това, което много учени смятат, че преживяваме сега е много различно. "В момента живеем в епоха, в която имаме високи количества селен," коментира той. "На прага сме на шестото масово измиране, заради това, което правим ние, проклетите хора. Този път няма нищо общо със селена."

По материали от: Gondwana Research, DOI: 10.1016/j.gr.2015.10.001

Източник: New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !