Учените от БАН на протест срещу бюджет 2018

НаукаOFFNews Последна промяна на 30 ноември 2017 в 12:08 1855 0

Кредит OFFNews

Черни траурни знамена украсиха сградата на БАН. Учените днес излязоха на мълчалив протест пред сградата си, която е точно срещу Народното събрание. Те са недоволни, че за поредна година парите за наука са малко и недостатъчни. 

Българската академия на науките е основната и най-ефективната научна институция в страната. Нейното унищожаване ще има силно негативни последици върху развитието на България и няма да бъде простено от потомците ни, се подчертава в обръщение, публикувано на страницата на БАН.

Академиците настояват за „спазване на европейските норми и на поетите национални ангажименти в областта на науката” и призовават обществеността за подкрепа.

Според проектобюджета БАН ще получи около 83 млн. лв, докато през тази година разполагаше с над 90.

„В бюджета за 2018 година в частта за БАН са предвидени 5 млн. лв. повече от бюджета за 2017 г. Тези пари са основно за заплати. Наистина това е малък ръст, 5%, но това са възможностите на бюджета“, посочи Менда Стоянова от ГЕРБ.

Учените възразяват, че това "увеличение" ще покрие само увеличаването на минималната работна заплата и де факто заплатите на учените няма да бъдат повишени.  Българската наука е "системно потискана, недофинансирана, оставена да се бори със собствени сили и възможности", смятат учените, а бюджет 2018 буди само "тъжни усмивки и старо разочарование".

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !