Университетската ботаническа градина в Балчик навърши 61 години

НАУКА OFFNews Последна промяна на 01 август 2016 в 09:00 2804 0

Кредит СУ "Св. Климент Охридски"

В годината, в която се навършват и 1 100 години от смъртта на патрона на Софийския университет "Св. Климент Охридски" Университетската ботаническа градина в Балчик отбеляза своята 61-годишнина с изложба, посветена на живота и дейността на Св. Климент Охридски.

Празничната програма в Балчик започна с поднасяне на венец на паметната плоча на акад. Даки Йорданов, основател на Ботаническата градина. Тържествата продължиха в „Градината на боговете“, където изпълнители от Народно читалище „Васил Левски“ гр. Балчик представиха малка част от българското фолклорно творчество.

По-късно струнен квартет „Алегро“ представи класически и модерни произведения сред цветна феерия от багри и аромати на градината.

В интервюта за предаванията „Денят започва“ на Българската национална телевизия и „12+3“ на Българското национално радио директорът на Университетските ботанически градини д-р Красимир Косев подчерта, че Ботаническата градина в Балчик служи за опазване на растителното биоразнообразие, както и за просветителска дейност в най-добрите традиции на патрона на Софийския университет свети Климент Охридски.

Това уникално място е смесица от природни дадености, история и култура и развитие на науката, отбеляза д-р Косев и допълни, че колекцията от кактуси и сукуленти е достигнала 3 795 вида.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !