В Деня на народните будители учените протестират

Наука ОFFNews Последна промяна на 01 ноември 2016 в 11:52 6073 1

Кредит Роса Виктория Муньос Димитрова

В Деня на народните будители учени от Българската академия на науките и от Селскостопанската академия излязоха на протестно шествие в столицата. Те настояват за повече пари за наука в бюджета за догодина и за достойно заплащане на труда им. Ръководството на БАН поиска 12 млн. лева допълнително за следващата година, за да се повишат заплатите на учените, но правителството е в състояние да отдели 5 млн. лв. От синдикатите КНСБ и "Подкрепа" определиха увеличението като "крайно недостатъчно".

Над 1000 служители от БАН участваха в мирния протест заради хроничната липса на пари за наука в България.

Шествието започна в 11 часа пред централното управление на БАН на площад "Народно събрание", премина по булевард "Цар Освободител", през министерството на образованието и МС, премина по "Дондуков", булевард "Васил Левски".

Снимка: Роса Виктория Муньос Димитрова

Протестиращите бяха разочаровани от факта, че пред просветното министерство никой не излезе, за да вземе техните искания. Те казаха, че това означава, че просветното министерство не работи за развитието на българската наука.

Снимка: Сергей Антонов

Снимка: Роса Виктория Муньос Димитрова

След това учените се отправиха по булевард "Дондуков" към паметника на Васил Левски и пред Националната библиотека. Пред паметника на Левски поднесоха венци и цветя и всички сведоха глави да почетат паметта на Апостола-будител. Пред библиотеката бяха разпънати черни плакати с надписи "Ще има ли наука в България?"

Снимка: Роса Виктория Муньос Димитрова

Снимка: Роса Виктория Муньос Димитрова

Учените казаха, че заплащането в БАН и Селскостопанската академия е с двеста лева по ниско от средната работна заплата за страната и определиха това като срам и позор. Синдикатите, КНСБ и "Подкрепа", които са организатори на демонстрацията, настояват през следващите пет години за БАН и Селскостопанската академия да бъдат отделени 0,05 процента от брутния вътрешен продукт на страната, което при сегашното му ниво означава 44 милиона лева допълнително за наука. Те предупредиха още, че младите учени все по често избират да напуснат България заради ниското заплащане. Протестът продължава при засилено полицейско присъствие, въпреки това протестът преминава спокойно.

Снимка: Сергей Антонов

Това, което тази година се дава по отношение на БАН, представлява само кръпки по някои неотложни проблеми. Сумарно ще се съберат 10 милиона, но това не са пари за наука, не са пари за изравняване на заплатите. Ситуацията в БАН остава такава, че средната работна заплата на хората е около 200 лв. по-ниска от средната за страната, а в Селскостопанската академия – 250 лв., каза за БНР заместник-председателят на БАН Дамян Дамянов по повод протеста.

Снимка: Сергей Антонов

Дамянов изтъкна, че младите учени не остават у нас заради чувствително по-ниските заплати спрямо колегите си в други страни. Дори когато участват по европейски проекти за наука, възнаграждението им също се различава, допълни той.

Репортер: Роса Виктория Муньос Димитрова

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!