Журналистката Сара О`Конър съобщи за първото убийство на човек от робот

Наука ОFFNews Последна промяна на 03 юли 2015 в 12:37 10103 3

Кореспондентът на The Financial Times, Сара О'Конър съобщи в своя Twitter, че при инцидент в заводите Volkswagen в Германия, робот е убил човек. Това привлече вниманието на феновете на филма "Терминатор".

Потребителите на Twitter моментално са свързали жената с героинята на култовата филмова поредица "Терминатор" Сара Конър, чийто син трябва да спаси човечеството от въстанието на машините. Всъщност, с въстанието на роботи и са по-голямата част от шегите. Иронията е в това, че самата журналистка си признава, че не е гледала "Терминатор" и не е имала представа, че туитът й ще й донесе такава нееднозначна популярност.

На някой може да му се стори, че това е съмнителна рекламна кампания за премиерата на "Терминатор: Генезис", но не е. Станалото в завода е потвърдено от представители на компанията, както и германската прокуратура. Сара О'Конър е също съвсем реална личност. Миналата година, журналистката дори е спечели наградата  British Press Awards за разследване във връзка с работата на Amazon в малък английски град.

Напомняме, че на 1 юли 21-годишен работник от Саксония е бил убит в завода, защото един от роботите е излязъл извън контрол. Когато човекът минал близо, роботът направил внезапно движение и блъснал работника върху метална плоча. Случило се е в цеха за сглобяване на двигателите.

Човекът е починал в болница от раните си. Правоприлагащите органи са започнали разследване на причините за инцидента, според Financial Times.

Подобни инциденти се случват много рядко, защото роботите обикновено са поставени в специална охранителна камера - именно за да се избегне контакта с хора. В този случай, работникът е бил вътре в камерата. Колегата му е бил отвън и не е е пострадал.

Представител на Volkswagen е обяснил, че роботът убиец е остарял модел, който не е предназначен да работи без намесата на човек. Инцидентът е наречен "технически дефект".

Хората са склонни да виждат във всичко "знаци", но тук се е случило такова съвпадение, че е лесно да повярваш, че филмът "Терминатор" е пророчески. 

А съоснователят на PayPal и Tesla Motors, милиардерът Елън Мъск даде наскоро 7 млн. долара за изследване на потенциалните рискове от разработката на изкуствен интелект. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.07 2015 в 16:15

А откога под "робот", се разбира само андроид?
Да, сетих се - от времената на Азимов :)

05.07 2015 в 14:56

Откога на "Автомата" му се вика "робот" ?!?
Нито един кирлив робот няма на поточните линии на нито една компания в света. Има само автомати.

03.07 2015 в 21:28

Бравос, умна жена! Сега остава да съобщи за дърво - убиец, керемида - убиец, и метеорит - масов убиец. Както и за бандата на автомобилите - убийци.
Боже, прибери си вересиите!