Знанието като шоу: Фестивалът на науката започна с гръм и трясък (видео)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 09 май 2019 в 10:57 4439 0

Кредит Ивайла Сопотенска

Деветото издание на най-голямото събитие за наука в столицата, Софийският фестивал на науката 2019, бе официално открито днес. 

Предстоят четири вълнуващи дни от 9 до 12 май, които ще бъдат празник за всички, малки и големи, любопитни и жадни за най-великото приключение на знанието.

А фестивалът наистина започна подобаващо - "с гръм и трясък". 

Ентусиастите от „Корпуса за бързо гърмене“ показаха, че химията може да бъде и шоу. Те запалиха любопитството на зрителите със страховитите си химически демонстрации.

Снимка: Ивайла Сопотенска

Пълния списък на събитията в четирите фестивални дни може да видите тук.

Началото бе обявено от директора на Британски съвет за България г-жа Любов Костова, която започна изказването си с благодарност към дългия списък на всички партньори, институционални, медийни и фестивални, акцентирайки, че Софийският фестивал на науката е част от културния календар на столицата още от самото си създаване.

"Сега поставяме страхотно начало на поредното издание на Софийския фестивал на науката. За нас, като домакини, е удоволствие да видим толкова много деца, млади хора, студенти, които обичат и промотират науката", отправи поздрави за началото на празника и генералният директор на София Тех парк г-н Тодор Младенов.

"Нашите деца са достатъчно любопитни, те са изследователи и иноватори, ако трябва да запалим някого по науката, това са техните родители. Ние, в министерството, сме убедени, че именно младите изследователи са избрали професията на бъдещето", отбеляза г-жа Карина Ангелиева, заместник-министър на образованието и науката. Тя заяви, че месец май, освен месец на празниците е и месец на науката, тъй като освен 24 май празнуваме и Софийския фестивал на науката.

Заместник-кметът на София д-р Тодор Чобанов също акцентира, че науката е приятно занимание, в което децата могат да вземат участие в над 70-те работилници в рамките на фестивала.

Софийският фестивал на науката от самото си създаване е международен, подчерта г-жа Костова. На тазгодишното издание ще имаме възможността да видим учени от Унгария, Полша, Великобритания, Испания, Италия и САЩ.

"Особено ми е лесно да ви привествам на откриването на фестивала, именно днес, на 9-ти май, Денят на Европа. Една от основните грижи на Европейския съюз е да сме конкуретноспособни, затова се инвестира в иновации и научни изследвания, които са основата за бъдещи открития", заяви ръководителят на представителството на Европейската комисия за България г-н Огнян Златев. 

Приветствие отправи и Нейно превъзходителство г-жа Ема Хопкинс, посланник на Великобритания в България. Тя отбеляза, че за нея е удоволствие да присъства на фестивала и да вижда всяка следваща година повече и по-интересни събития. 

"Софийският фестивал на науката от самото си начало е създаден по примера на британските научни фестивали, които към момента са над 80. На тазгодишното издание ще имаме възможност да се срещнем с 12 водещи експерти от Обединеното кралство, които ще говорят за черни дупки, динозаври, химия и други. Дългият списък от партньори, на които г-жа Костова благодари, е най-голямото доказателство колко хора много работят, за да се осъществява Софийският фестивал на науката. Айнщайн е казал, че няма никакъв особен талант, освен, че е страшно любопитен. Именно тук е мястото, където се представят хората, последвали своето любопитство и страст към науката".

След официалните речи обстановката бе нажежена от химиците от "Корпуса за бързо гърмене" Наско Стаменов и Златина Димитрова. Те предизвикаха въображението ни с въпросите: Гори ли захарта? Ами стоманата? И защо всъщност ръцете на химиците не горят. 

НаукаOFFNews е официален медиен партньор на Софийския фестивал на науката.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !