Ексклузивно Протеините и мазнините също повишават инсулина. Това означава, че диетата трябва да е персонализирана

Десет иновации, които намират приложение в умните домове

Наука OFFNews Последна промяна на 13 юли 2023 в 19:00 1037 0

smarthome
умен дом

През последните години се наблюдава постоянно развитие на интелигентните домове, които осигуряват на своите обитатели по-голяма сигурност, функционалност и комфорт. Този напредък се основава на широк спектър от научни изследвания и иновации в различни области, включително компютърни науки, изкуствен интелект, Интернет на нещата (IoT), разнообразни сензори и активни устройства, соларни панели, както и комуникационни технологии като Wi-Fi, Bluetooth и други.

В същото време съвременните научни изследвания и иновации продължат да усъвършенстват отделните помещения в умния дом. Банята например става все по-удобна и функционална, благодарение на научни открития в областта на водните технологии, терморегулацията, нанотехнологиите и др. Експертите в един от водещите сайтове у нас за обзавеждане за баня “Баня Дом” разказват за десет технологии, които намират приложение в умните домове и банята.

Изкуствен интелект

Изкуственият интелект играе важна роля в умния дом, позволявайки на системите в него да се учат, адаптират и предвиждат предпочитанията на потребителите. Автоматизацията и управлението на устройствата в дома се постига чрез машинно обучение и алгоритми за разпознаване на образи и гласови команди.

Интернет на нещата (IoT)

е концепция, при която физическите устройства, като електроуреди, осветителни тела, сензори и други, са свързани към интернет и комуникират помежду си. Това позволява на умния дом да контролира и управлява устройствата от разстояние, като в същото време събира данни за оптимизация на функциите на дома.

Сензори и активни устройства

Различни видове сензори за движение, температура, влажност и качество на въздуха, се вграждат в умните домове, за наблюдават и контролират околната среда. Те събират данни, които после могат да се използват за вземане на решения и управление на отделни системи, като отоплението, климатизацията и осветлението.

В банята също се използват различни сензори, които се базират на научни открития. Например, сензори за откриване на движение или падане могат да предупредят за потенциални опасности и да активират аварийните системи.

Енергийни технологии

Умните домове се стремят към по-ефективно използване на енергията. Научните открития в областта на енергийните технологии, като например соларни панели, батериите за съхранение и ефективните системи за управление на енергията, се използват в умните домове за оптимизиране на енергийната ефективност.

Комуникационни технологии

Различни комуникационни технологии, като Wi-Fi, Bluetooth, и др., са използват за свързване и комуникация между устройствата и системите в жилището. Тези технологии позволяват на потребителите да контролират и управляват своите умни домове дори отдалечено.

Водни технологии

В областта на водните технологии вече се разработват по-ефективни системи за използване на вода в банята. Например, технологиите за рециркулация на водата и управление на водния поток могат да намалят разхода на вода и да увеличат енергийната ефективност на системите за доставка на вода.

Терморегулация

Научните открития в областта на термодинамиката и топлообмена се използват за създаване на системи за терморегулация в банята. Това включва например интелигентни термостати, които контролират температурата на водата и околната среда, за да осигурят оптимален комфорт за потребителя.

Нанотехнологии

През последните години нанотехнологиите също намират приложение в областта на обзавеждането на баните. Например, научните изследвания в областта на нанообработката на повърхности са насочени към създаването на хидрофобни и антибактериални покрития, които правят по-лесно почистването и предотвратяват наслояването на котлен камък и бактерии върху повърхностите.

Вградено LED осветление

Когато говорим за новите тенденции в обзавеждането на банята, не може да не споменем умните шкафове за баня, които могат да разпознават и сортират предметите вътре в тях, да предупреждават потребителя за изчерпването на различни продукти и аксесоари, както и да осигуряват релаксираща атмосфера с помощта на вградени LED светлини и музика.

Технологии за биометрично разпознаване

Технологиите за биометрично разпознаване, като пръстов отпечатък или разпознаване на лице, също могат да намерят приложение в шкафовете за баня. Те позволяват на потребителите да ги достъпват без нужда от физически ключ или код, осигурявайки им по-удобно и сигурно използване.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !