НаукаOFFNews: 5 години любов към науката

Ваня Милева Последна промяна на 10 ноември 2019 в 07:25 6202 1

НаукаOFFNews се роди точно преди пет години. Не беше ясно съвсем с какво се захващаме, а само това, че ще бъде честен сайт за наука, в който ще прочетете неща, които няма да срещнете на друго място.

Започнахме го с много ентусиазъм, отглеждахме го като дете - с любов и внимание. Тогава обещахме да бъдем "компас, който да ви помогне да заобиколите подводните камъни на псевдонауката" като внимателно ще подбираме източниците си и съответно се позоваване на тях.

Обещахме да бъдем "безкомпромисни и "тесногръди" и с никаква толерантност към непроверени и непроверяеми идеи". Да укрепим научните знания на средния съвременен човек, които са атакувани от "бурята на мистики, суеверия, недомислици и митове". 

Получихме подкрепата на колегите от "Големия OFFNews", на БАН и много други хора.

През годините много хора ни помагаха, изпращайки статии, дописки и работейки за нас - Калоян Константинов, Николаос Цитиридис, Емил Вълков, Антон Оруш, Николай Кереков, Недялка Аценова, Галина Викторова, Божан Божков, Катя Димитрова, Антония Петрова, Галина Мешкова, Диана Маркова, Боян Рашев, Роса-Виктория Муньос Димитрова Гаммелтофт, Георги Гърков, Йордан Стефанов. (Простете, ако сме пропуснали някой). Отскоро имаме нов член на колектива, с който се гордеем - Ивайла Сопотенска - многократен финалист в конкурса за млади популяризатори на науката Famelab.

Високо оцененяваме и помощта и на вас, читателите, които ни изпращате интересна информация и ни посочвате грешките. Приятелски.

А ние, естествено, грешахме и се спъвахме, но и ви поднасяхме, ще се съгласите, много статии, в които да научите по нещичко от науките за космоса, земята, процесите в природата, живота и човека.

Една любима наша поредица е "Скептик", в която ви провокирахме, представяхме разпространени заблуди и често един различен поглед към някои идеи, с които сме свикнали. Най-първата ни публикация, която може би е любопитно да ви припомним, бе "Кривите огледала на Козирев" за едно с претенции за научност "духовно пътешествие".

Сред първите ни статии бе и "Ефектът на Дънинг-Крюгер или как глупавите са твърде глупави, за да разберат, че са глупави" и тя остана с най-много прочитания досега - с над милион! Тук са и нашите възгледи за това как работи науката, къде е границата между наука и ненаука и дали мнението на специалистите и мнението на всеки друг човек са равностойни.

Можем да се похвалим и че двама от нашия колектив бяха отличени с наградите на Mtel Media Masters. Първият бе Калоян Константинов за текста си "Забравеният паметник", който разказва съдбата на изстреляния преди десетилетия български сателит "1300 години България", който и днес се рее в космоса забравен като космически боклук. На следващата година носител на същата награда стана Ваня Милева за статията "Науката доказва: Ако има хаос по пътищата, правителството е корумпирано", в която се анализират връзките между пътни произшествия и усещането за справедливост в обществото като се търсят доказателства в статистика, социологически изследвания, психология и културни ценности.

От 2014-та година досега публикувахме над 11 000 статии и вече имаме над 40 000 последователи във Facebook. Средно по 500 хиляди на месец четат нашите статии. Това не е малко, особено ако се отчете фактът, че читателите ни са сред най-интелигентните и най-взискателните.

Надяваме се да продължим заедно в това най-красиво и смислено човешко приключение - опознаването на света около нас.

Търсете знанието.

Обичайте науката.

Четете НаукаOFFNews. 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4005

1

GG

10.11 2019 в 12:40

Честито и дано продължите с хубавата работа !