Ако имейл адресът ви е в този списък, променете паролата си веднага

НаукаOFFNews Последна промяна на 04 септември 2017 в 12:47 33450 2

Френският експерт за компютърна сигурност Бенков (Benkow) пръв открива списък за спам, съдържащ 711 милиона имейл адреси.

Скандалното е, че ако една част от него съдържа просто имейл адреси, втората представлява набор от адреси и пароли.

Естествено, първото, което трябва да направим сега е да проверим дали нашият имейл адрес е сред тези 700 млн адреса в haveibeenpwned.com.

Този сайт се управлява от експерта по компютърна сигурност Трой Хънт (Troy Hunt), който попада на този огромен списък след Бенков. Това е най-големият единен набор от данни, на който се е натъквал, пише специалистът в сайта си, толкова мащабен, "това са адресите на почти всеки мъж, жена и дете в цяла Европа", споделя Трой Хънт.

Данните са събрани с помощта на програма, известна само като "Onliner Spambot". Onliner се използва за разпращане на зловредният софтуер Ursnif към уязвими компютри с Windows. Троянският кон след това краде пароли, номера на кредитни карти и друга лична информация, подмамвайки потребителят да отвори прикачения файл в имейла, който заразява компютъра. Имейлите са били маскирани като фактури от държавни органи, хотелски резервации, уведомления от DHL.

"Onliner Spambot" има IP адрес в Холандия, но Хънт подчертава, че няма да го публикува, опасявайки се от по-нататъшното разпространение на данните.

Регулиращите органи са уведомени, но нищо все още не се е случило, пише IFLScience.

Това, което може всеки да направи е да провери дали неговият имейл е в списъка и по-важното е, да провери дали знаят паролата му. И да действа незабавно - все пак, ако знаете, че някой е направил копие на ключа за дома ви, щяхте със сигурност да смените ключалката.

Внимавайте със спама

Специалистите предупреждават, че е важно да внимавате, когато получавате спам съобщения. Да кликате върху връзки в тях или да отговаряте на съобщенията е рисковано - може да се изложите на всякакви опасности - да проникнат в данните ви или по невнимание да инсталирате вирус на компютъра си. Поддържайте актуализирана антивирусна програма, която да е постоянно активна на вашия компютър.

Внимавайте и дали от вашия собствен имейл адрес не се изпраща спам. Най-вероятният симптом за това са автоматични отговори или "адресът не е разпознат" ('address not recognised').

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12291

2

Георгиев

06.09 2017 в 21:05

...уязвими компютри с Windows... Поддържайте актуализирана антивирусна програма, която да е постоянно активна на вашия компютър..
Време да се замислите дали си струва да използвате Уиндоус или е по-добре да потърсите алтернатива. Има и по-скъпи, и по-евтини алтернативи. И двете са значително по-сигурни.