Apple трие лични музикални файлове от компютрите на потребителите

Наука ОFFNews Последна промяна на 09 май 2016 в 16:05 9804 0

Джеймс Пинкстоун (James Pinkstone), потребител на Apple,  съобщава в блога си миналата седмица, че от собствения му компютър са изтрити 122 гигабайта от музикална му колекция. 

Програмата iTunes сканира твърдия му диск и след като съставя каталог на всички намерени музикални файлове, някои остават като списък с препратки към облак (в MP3 формат, т.е. с развалено качество), а оригиналните файлове се изтриват.

Когато Пинкстоун се обърнал към техническата поддръжка на услугата Apple Music с въпроса защо програмата iTunes изтрива неговите лични файлове без разрешение.

От поддръжката му отговарят, че софтуерът на Apple работи нормално и всичко е направено според потребителското споразумение, което той е приел с абонамента си за Apple Music. Неговите файлове просто са пренесени в електронния облак. За съжаление, те са прекодирани в друг формат със загуба на качеството, а оригиналите от неговия компютър са вече изтрити.

След началото на абонамента за Apple Music програмата iTunes сканира твърдия диск и съставя каталог на всички намерени музикални файлов, в съответствие с онлайн-базата данни. След това се съставя списък с препратки към същите музикални произведения в облака, а оригиналните файлове се изтриват.

Ако Apple Music намери файл, който не може да разпознае, просто го качва в облака, а при необходимост, потребителят може да си го изтегли оттам.

Но тук възникват следните проблеми, според Пинкстоун:

  1. За достъпа до своите лични и работни файлове (той е композитор на свободна практика и тези файлове са неговата прехрана) е нужен интернет, който не навсякъде е достъпен. Тоест без интернет той няма достъп до собствената си музика, както и до копията на неговите лични винилови дискове и CD, които той е събирал дълги години преди появата на iTunes
  2. Понякога алгоритмите на iTunes грешат и заменят някоя рядка и ценна композиция с друго произведение
  3. Въпреки че файловете могат да бъдат изтеглени от облака обратно в диска, сървърите на Apple не са чак толкова бързи и за изтеглянето на своите 122 GB музикални файлове на него му трябват над 30 часа
  4. Дори и да си върнете оригиналната музика, очаква ви неприятен сюрприз: цялата колекция от WAV файлове на Пинкстоун била прекодирана в AAC и MP3 формат със загуба на качеството.

"Навярно се чудите, как така срещу Apple не са подадени хиляди съдебни искове" - коментира Пинкстоун и веднага обяснява: "Причината е в потребителското споразумение. Според условията на iTunes , компанията не носи никаква отговорност за некоректната работа на услугата Apple Music.

В споразумението директно се казва:

... ВИЕ ИЗРИЧНО ПРИЕМАТЕ, ЧЕ ИЗПОЛЗВАНЕТО ИЛИ НЕВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ науслугата Apple Music Е НА ВАШ РИСК. Продуктите и услугите, доставени до вас чрез услугата Apple Music са (освен ако изрично е посочено от Apple) ... БЕЗ ГАРАНЦИИ ОТ КАКЪВТО И ДА Е ВИД.

Има и още една интересна точка: при отказ от и при прекратяване на абонамента, файловете от облака не се връщат на потребителя и се изтриват безвъзвратно.

"Моите файлове бяха временно възстановени, но единственият начин да се предотврати това да се случи отново и отново, е да се откажете абонамента си за Apple Music и да се уверете, че настройките ви за iCloud не включват съхраняване на всякакви музикални архиви" -  съветва Джеймс Пинкстоун.

"От десет години казвам на всички: пазете си медийните файлове. Ще дойде време, когато няма да можете да купите филм. Ще купувате правото да гледате филма, а онлайн-киното ще го стриймва за вас. Ако компанията реши, че няма да гледате този филм, или нещо в общите условия се промени, тя ще има правото да ви откаже. Информацията постепенно ще стане услуга, а не ваша собственост. Дори за достъпа до информацията, която вие самите създавате, ще е необходимо да се плаща, при това нееднократно" - предупреждава Пикстоун.

Ситуацията е по-зле, отколкото се предполагаше - притежатели на авторските права като Apple, не само ограничават достъпа до файловете, но и проникват в персоналните компютри и премахват файловете, които са си били там от много години.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !