Автономна кола на Google удари автобус в Калифорния (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 01 март 2016 в 14:52 6271 1

Кредит Google

Днес стана известно, че автономно движещ се автомобил на Google е блъснал автобус на улица в Калифорния, се казва в доклада за злополуката. 

Ако се установи, че колата на Google е причинила катастрофата, това ще е първият случай, при който автомобил на корпорацията причинява злополука, докато е в автономен режим, отбелязва Guardian.

До този момент са регистрирани катастрофи с интелигентните машини на корпорацията, но виновниците на произшествията обикновено са други водачи и превозни средства.

Инцидентът е настъпил още на 14 февруари на El Camino Real, оживен булевард със шест платна и със стотина кръстовища, в Маунтин Вю, щата Калифорния, но става известен едва сега. От Google веднага съобщават за произшествието в отдела за контрол на автотранспорта на щата Калифорния. Преди инцидента колата се движела със скорост от 3 км / час, а скоростта на автобуса била 23 км / ч. Никой не е пострадал.

В доклада не се указва виновник за произшествието. Но от Google съобщават, че робомобилът се е опитвал да избегне някакви препятствия по пътя и по време на една от маневрите автомобилът е ударил автобуса.

Тестовият шофьор, който по това време е бил в автомобила е мислел, че автобусът ще даде път на колата и не направил нищо, за да предотврати сблъсъка. Ако се докаже, че "умният" автомобил е причинил инцидента, това ще бъде първият случай на провокиран инцидент от страна на кола с автоматична система за управление на Google.

Днес ще се обсъди инцидента с представители на корпорацията, за да разбере какво се е объркало.

В момента Google тества в Калифорния около две дузини автомобили с висока проходимост Lexus, оборудвани с различни сензори и камери.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.03 2016 в 21:47

Ако го бяха проектирали българи, щеше отвътре да излезе един робот с метална палка и да налага шофьора на автобуса, пътниците в него и минаващите наблизо пешеходци. Ко знаят те.