DARPA ще предава онлайн най-голямото състезание за роботи (стрийм)

Наука ОFFNews Последна промяна на 06 юни 2015 в 11:01 4425 0

Кредит DARPA

На 5 и 6 юни 2015 г. в Помона (Калифорния) се провежда най-голямото състезание на роботи - DARPA Robotics Challenge.

Организаторът, Агенцията за отбраната за перспективни изследователски проекти на САЩ (Defense Advanced Research Projects Agency - DARPA), ще разпредели за награден фонд от 3,500,000 долара. Целта е да се определи машината, която най-добре ще се приспособена за работа при бедствия.

Уебсайтът на състезанието ще излъчва на живо днес, 6 юни от 8:00 AM PDT или 18:00 българско време.

Участват 24 отбора от цял свят. Победител ще стане тази машина, която за максимално кратко време ще успее да изпълни максимума от 8 задачи (да кара кола, да завърти кран, да пробие стена, да се качи на стълба и други подобни действия, необходими при бедствия).

Отборът победител ще получи 2 милиона долара, сребърният медалист - един милион, бронзовият - 500 хил. Състезателите имат известна самостоятелност в действията, но като цяло действат под контрола на оператори.

Пентагонът съобщи за програмата на DARPA Robotics Challenge (DRC) в началото на 2013 година. По препоръка на военните, финалистът на конкурса трябва да може напълно да замени човек при премахване на последствията от извънредни ситуации, като например злополуката в японската атомна електроцентрала "Фукушима-1", изтичането на нефт от сондажа Deepwater Horizon в Мексиканския залив или затрупването в мината в Чили. Машината трябва да може свободно да се движи по неравна повърхност и отломки, да използва електрически и конвенционални транспортни средства. Действията й трябва да може да се контролират дори от неквалифицирани лица.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !