Електроенцефалограмата може да определи с абсолютна точност самоличността ви

Наука ОFFNews Последна промяна на 19 април 2016 в 15:20 6005 3

Кредит M. V. Ruiz-Blondet et al., IEEE Transactions on Information Forensics and Security, 2016

Примери на изображения от различни категории.

Американски учени са разработили лична идентификационна система с помощта на електроенцефалограма (ЕЕГ). С нейна помощ при експеримента са разпознати хора с 100% точност.

Изследването е публикувано в списание IEEE Transactions on Information Forensics and Security.

Сътрудници на Университета на Ню Йорк в Бингхамптън са разработили протокол CEREBRE (Cognitive Event RElated Biometric REcognition - Биометрично разпознаване по когнитивни събития). Принципът на работата й е да се идентифицират индивидуалните реакции на различни стимули (първично зрително възприятие, разпознаване на лица, вкус и вкусово усещане), използвайки ЕЕГ.

За да направят това, изследователите са създали набор от 400 снимки с размер 500x500 пиксела, принадлежащи към четири категории - 100 решетки, 100 рядко използвани думи, 100 снимки на храна и 100 снимки на известни личности. 100 от тези изображения на случаен принцип се представят в цвят или в черно и бяло (това се прави за повече "атипична" стимулация).

В експеримента 50 доброволци били помолени да изберат сами лесно запомнящ се "образ-ключ", например, дата или лицето на любимата баба и мислено да го асоциират с черен етикет-ключ и да си го представят при по-нататъшното разглеждане. След това им е показан набор от 400 снимки и при поява на цветна снимка, те трябва да натиснат бутон. В същото време се записва електрическата активност на различни области. Въз основа на получените данни специална програма съставя ЕЕГ портрет на всеки участник.

Във втория етап на експеримента на участниците се показват същите изображения в произволен ред. Те отново са помолени да натиснат бутон, когато видят цветно изображение. Освен това, преди поредното изображение с черен етикет, доброволците трябва да си представят "образа-ключ". По данните от ЕЕГ, взети по време първия сеанс, системата идентифицира участниците с абсолютна точност.

При предишно изследване, когато на 32 доброволци демонстрират само думи, но не образи, авторите са успели да постигнат точност на разпознаване 97%. Тъй като се очаква CEREBRE да се използва като пропусквателна системата за особено важни обекти като тайни военни бази или ядрени центрове, три процента са от решаващо значение, обясни ръководителят на изследването Сара Ласло (Sarah Laszlo).

Ласло също подчерта, че за разлика от пръстовите отпечатъци и рисунъка на ретината, които биха могли да се откраднат или фалшифицират, данните за достъп от "ЕЕГ отпечатък" не могат да се симулират.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12000

3

Dimitar Pavlov

20.04 2016 в 12:20

Ей, не се спряха религиозните пиявици - квото и да стане, все се опитват да го "вместят" в някоя прашна книга писана преди 2 хиляди години...

9918

2

Пешо

20.04 2016 в 11:32

Не могат, ама друг път ... Просто още не е измислено!
А пък и за какво да се фалшифицират?
Отвличаш жената и децата (или любимото му куче) на служителя, плашиш го до смърт и той после доброволно взривява централата...

1

19.04 2016 в 18:27

Scary. Човек почва да се замисля.
Според едно стародавно пророчество, написано в дебела черна книга с голям тираж, ще дойде време когато никой, който няма печат на челото, няма да може да купува или да продава каквото и да е.
Определено мога да си представя, как под натиска на тероризма и увеличаващи се хакерски заплахи някой извратен държавник решава да въведе този метод за идентификация като задължителен, като всеки си носи на главата електрод който му взема ЕЕГ. С електронните плащания е лесно - който няма електрод, не може да бъде идентифициран еднозначно и следователно не може да прави и разплащания, т.е. да купува и да продава. "Добре" са го замислили, само дето тия дето ги мислят тези неща, явно не са чели и останалата част от пророчеството, където ясно е описано какво ги чака след това. Бог да пази България!