Facebook цензурира Декларацията на независимостта като „реч на омразата”

НаукаOFFNews Последна промяна на 06 юли 2018 в 07:49 11855 1

Encyclopedia Britannica

Facebook се извини на издател от Тексас, тъй като премахна публикация, съдържаща текст от Декларацията за независимостта, след като бе означена като "реч на омразата".

Изданието The Vindicator сподели серия от извадки от Декларацията на страницата си въвFacebook преди 4-ти юли. Редакторът Кейси Стинет (Casey Stinnett) заяви, че постът, състоящ се от параграфи 27 до 31, не се появява, а вместо това получава известие от Facebook, в което се заявява, че "противоречи на нашите  стандарти за речта на омразата".

"Определяме речта на омразата като пряка атака срещу хората въз основа на това, което наричаме защитени характеристики", пише компанията.

"Определяме атаката като реч на насилие или дехуманизираща реч, внушения за малоценност или призиви за изключване или сегрегация".

В момента Facebook има 15 000 хора модератори, обучени да откриват реч на омразата, и планира да наеме още 5 000 до края на годината, но те отговарят само на публикации, които са маркирани от потребителите на Facebook. За да се бори с милиардите публикации, генерирани всеки ден, компанията използва алгоритъм на изкуствен интелект за дешифриране и блокиране на речта на омразата.

Цензурата на изкуствения интелект става все по-голям проблем. Като начало, разбирането на смисъла на езика надхвърля тясното посочване на някои думи, като контекста на този исторически документ. Това се простира извън писменото слово и в света на видеото, тъй като DeepFakes  може да се окаже прекалено трудно за машинно обучение, за да бъде точно обозначено и точно определено.

В случая не е сигурно какво предизвика филтриращата програма, но The Vindicator предполага, че може да е фразата, която включва следното:

"Той разпали вътрешни бунтове сред нас и се опита да изправи срещу заселниците в нашите погранични райони безмилостните диви индианци, чието всеизвестно правило за водене на война е безогледното унищожение на хора от всяка възраст, пол и положение". (С пълния текст на Декларацията може да се запознаете тук)

Тъй като Facebook е частна компания, тя има всички права да ограничава съдържанието на потребителите си, без това да нарушава законите. Проблемът, както отбелязва изданието, е, че много новинарски организации разчитат в голяма степен на Facebook, за да стигнат до своите читатели. Така че, ако думите им се филтрират по преценка на Facebook - което може да е с най-добри намерения - това ограничава възможността да се общува свободно.

"Използването на социалните медии за насърчаване на омразата и разпространяването на невярна информация е истински проблем, който има реални последствия", коментира Стинет на IFLScience.

"Ние не сме недоволни, че Facebook се опитва да ограничи екстремизма и речта на омразата в сайта си. Загрижени сме само, че може да загубим нашата страница във Facebook и искаме Facebook да програмира в своята система някои изключения за разпознаваеми исторически документи като Декларацията".

Хората от Facebook коригираха грешката си, след като журналистите поискаха преглед на публикацията им.

Независимо от това, вестникът остава в същата ситуация.

"... за да се наслаждава на изучаването на историята, човек трябва да обича иронията. Много иронично е, че думите на Томас Джеферсън сега трябва да бъдат цензурирани в Америка", заяви вестникът.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!