Google ще осигурява интернет чрез соларни самолети

Наука OFFNews Последна промяна на 04 февруари 2016 в 14:24 5334 1

Google тайно изпробва дронове, поддържащи 5G интернет връзка, от космодрума в щата Ню Мексико, САЩ, съобщава Гардиън.

Новата система ще е в състояние да предава 40 пъти повече информация за секунда, отколкото най-бързите безжични услуги в момента, става ясно от документи, получени от изданието по закона за достъп до държавна информация.

Интернет гигантът разработва тайния проект под името "SkyBender". Той има за цел да използва предимствата на радиовълните в милиметровия диапазон. Това е специфичен диапазон от електромагнитни вълни, който на теория може да бъде по-ефективен за предаване на данни, отколкото диапазона за безжичен интернет и мобилни телефони. Не на последно място милиметровият диапазон все още не е толкова препълнен, както другите диапазони.

Авторите на проекта смятат, че чрез милиметрови вълни с висока честота ще бъде възможно да се предават гигабайти информация за секунда. Крайната цел на Google е да създаде система от хиляди дронове и да доставя интернет по целия свят.

Милиметровите излъчватели и приемници обаче имат ограничен радиус на действие, тъй като радиопредаването на честота 28 гигахерца ще отслабва на разстояние една десета от разстоянието, което осигурява достъпната в момента 4G мрежа. Именно поради тази причина, за да работят дроновете, летящи на голяма височина, с милиметрови вълни, трябва да се изпробва фокусиране на радиопредаването от т. нар. "фазирани антенни решетки".

Системата "SkyBender" вече подлежи на тестове със самолет на име "Кентавър", както и със соларни дронове, произведени от подразделението Google Titan. Дроновете Titan са предназначени за полети на голяма височина, като размахът на крилата им е 50 метра.

Новият проект е дело на екипа Google Access team, който е автор и на идеята за доставка на интернет чрез стратосферни балони - Project Loon.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.02 2016 в 04:49

Тайно, тайно... е, колко да е тайно? Идеята за самолетите я обявиха официално преди 2 години, когато купиха Titan Aerospace.