Хакерът, който спря вируса WannaCry, арестуван във Вегас

OFFNews Последна промяна на 04 август 2017 в 09:02 21381 0

Маркъс Хъчинс (ляво) е арестуван в Лас Вегас.

Британският експерт по киберсигурност Маркъс Хъчинс, който успя да спре разпространението на компютърния вирус WannaCry, беше арестуван вчера в САЩ, предаде БТА.

Хъчинс, известен с псевдонима "Малуеъртек", беше арестуван в Лас Вегас, където се провежда хакерската среща "Деф кон". Той е обвинен, че със съучастници е написал и разпространил програмата "Кронос", създадена с цел кражба на банковите плащания онлайн. Според властите в САЩ целта на "Кронос" са банковите системи във Великобритания, Канада, Германия, Полша и Франция. В обвинението се заявява, че Хъчинс разпространява програмата в незаконната част от интернет, известна като "тъмната мрежа" (dark net).

22-годишният Хъчинс получи всеобщо признание през месец май, когато успя да забави вируса изнудвач WannaCry, който порази около 300 000 компютри в 150 страни по света.

Вчера в САЩ беше издадена присъда и срещу руския програмист Максим Сенах. Той получи 46 месеца затвор за компютърни измами и злоупотреби. След изтичане на наказанието той ще бъде експулсиран от САЩ. Сенах беше екстрадиран в САЩ от Финландия през февруари миналата година. На 28 март той се призна за виновен в нарушение на американските закони против хакерството. Създаденият от него вирус заразил десетки хиляди компютри по света. Целта му била да отклони интернет трафик и да получи приходи от фиктивно "кликане" върху рекламни съобщения. Арестът на Сенах предизвика протести от страна на руското външно министерство, което се противопостави и на екстрадицията му в САЩ, припомня АФП.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !