IBM ще си партнира с Linux дистрибуцията Ubuntu

Корпорацията ще инсталира операционната система на своите мейнфрейм компютри

Александър Александров Последна промяна на 18 август 2015 в 14:09 2950 0

IBM

Кредит IBM

Една от най-старите компютърни корпорации в света IBM подписа партньорско споразумение с компанията Canonical, развиваща Linux дистрибуцията Ubuntu. Договорът има важно значение и за двете организации, защото ще даде достъп на Canonical до мейнфрейм компютрите на IBM.

Този тип компютърни системи се използват предимно в центрове за данни и за други специализирани цели. IBM, която на практика е създала този подсегмент, го развива от десетилетия и въпреки редица прогнози за скорошно изчезване на мейнфрейм бизнеса, той продължава да съществува устойчиво, а през последните години дори отчита известен ръст. На практика, такива компютри днес работят в някои от най-големите институции и корпорации по света.

Новото споразумение е част от цялостната стратегия на IBM да направи мейнфрейм компютрите достъпни за по-широка аудитория. От компанията се надяват, използвайки една от най-разпространените Linux дистрибуции – Ubuntu, да постигнат повече гъвкавост при този клас устройства. Стратегията включва и нов модел на ценообразуване с месечни такси, както и по-широко партньорство с множество проекти с отворен код.

IBM пуска и два нови мейнфрейм модела, наречени на пингвини (за незапознатите – символът на Linux е пингвин). Това са системите Emperor и Rockhopper. Новият подход, който включва както Ubuntu Linux, така и поддръжка за редица други корпоративни софтуерни решения с отворен код като Apache Spark, Node.js и PostgreSQL, ще позволи на IBM както да разшири мейнфрейм пазара, така и да спомогне за разпространението на концепцията за отворения код в бизнес средите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !