Изкуствен интелект разпозна още 3 фигури от "линиите Наска" в Перу

Системата за дълбоко обучение е 21 пъти по-бърза от човек при откриването на древни "геоглифи" на въздушни снимки на пустинята Наска в Перу.

Ваня Милева Последна промяна на 14 юни 2023 в 00:01 4721 0

Учени от Университета в Ямагата вече почти 20 години търсят на въздушни снимки с висока резолюция на Наска геоглифи, като тази птица с широко разперени крила.

Кредит The Yamagata University Institute of Nasca

Учени от Университета в Ямагата вече почти 20 години търсят на въздушни снимки с висока резолюция на Наска геоглифи, като тази птица с широко разперени крила.

С помощта на изкуствен интелект учените откриват три неизвестни фигури от "линиите на Наска" в Перу, които са били начертани в пустинята преди 2400 години.

Най-голямата новооткрита фигура - чифт крака - е с диаметър над 77 метра. Изследователите откриват и фигура на риба с размери 19 м и птица дълга 17 м.

Преди това учените са използвали същия метод, за да идентифицират хуманоидна фигура с размери около 4 м дължина и 2 м ширина, за което съобщихме през 2019 г.

Тези фигури или геоглифи, са нанесени на повърхността на пустинята Наска, обикновено чрез преместване на тъмни камъни, за да се разкрие белият пясък под тях.

Към момента са преоткрити повече от 350 геоглифа. Пилоти забелязват първите линии и геометрични модели в перуанската пустиня или пампасите през 20-те години на миналия век, а по-късните изследвания разкриват огромни геоглифи, изобразяващи колибри, маймуни, китове, паяци, цветя, геометрични модели и инструменти.

Откритата в Наска през 2019 г. фигура с човекоподобно тяло. Тя има правоъгълна глава и изглежда, че носи шапка и пръчка. Трите точки в правоъгълната глава вероятно изобразяват нос и очи. Кредит: IBM

Въпреки че повечето от тези фигури са в пустинята Наска (Nazca, Nasca), те са открити и на други места в Перу. Археолозите смятат, че те са изработени между 400 г. пр. н. е. и 650 г. от н. е.

Изследователите съобщават за новите геоглифи в юлското издание на Journal of Archaeological Science.

Точното предназначение на линиите от Наска е дългогодишна загадка, но повечето археолози сега смятат, че те вероятно са били използвани за церемониални шествия по очертанията на фигурите, пишат изследователите в изследването.

В горната част се вижда неясно очертание на риба от линиите на Наска. В долната част е нейно илюстративно очертание. Първите геоглифи от Наска са преоткрити от перуански пилоти на самолети през 20-те години на ХХ век; сега са открити повече от 350, включително и този на риба. Кредит: The Yamagata University Institute of Nasca

Пустинни линии

Водещият автор на изследването Масато Сакай (Masato Sakai), професор по антропология и археология в Университета Ямагата в Япония, търси геоглифи в Наска от 2004 г. насам, използвайки сателитни изображения, въздушна фотография, въздушен сканиращ лидар и снимки с дрон.

На екипа на Сакаи от Института Ямагата за Наска са били необходими около пет години, за да анализира въздушни снимки с висока резолюция на целия регион, като през това време са идентифицирани няколко нови геоглифа.

Но когато през 2016 г. получават въздушни снимки с още по-висока резолюция, те се обръщат към метод за изкуствен интелект, известен като "дълбоко обучение", за да ги изследват - в партньорство с IBM Япония и Изследователския център на IBM "Томас Джей Уотсън" в САЩ, който провежда напреднали изследвания на изкуствения интелект.

Системите за дълбоко обучение и методите, които те използват за обработка на данни, са вдъхновени от начина, по който човешкият мозък обработва информацията. Обикновено една система за дълбоко обучение се обучава върху хиляди или милиони известни обекти, но Сакай и колегите му са обучили тази система с данни от само 21 известни геоглифа от Наска, които са разделили на "елементи".

Всеки известен геоглиф се състои от десетина такива елемента - например глава, торс, ръка или крак. И така, новата система за дълбоко обучение е успяла да открие само части от геоглифите, разказва за Live Science Сакай.

Геоглифът "двойка крака" е най-големият от геоглифите от Наска, открити от новата система за изкуствен интелект, с размери над 77 м. Кредит: The Yamagata University Institute of Nasca

Проучвания на място

Изкуственият интелект идентифицира възможните фигури около 21 пъти по-бързо от обучен археолог; учените пътуват до местата на най-вероятните кандидати, за да проверят дали те действително съществуват. Резултатите са четирите геоглифа, описани в изследването.

Авторите пишат, че системата би могла да бъде полезна в случаите, когато експертите могат да пропуснат геоглифи на въздушни снимки: Новооткритият хуманоиден геоглиф, например, се намира близо до известния геоглиф на колибри в Наска, но никога преди не е бил забелязван.

Откриването на тези древни линии на Наска сега е важно, тъй като много геоглифи са изправени пред унищожение, най-вече от ерозията и климатичните промени, които могат да предизвикат повече дъждове и да повредят линиите на повърхността. "Наложително е да се идентифицират и защитят колкото се може повече геоглифи", пишат авторите.

Справка: Masato Sakai et al. Accelerating the discovery of new Nasca geoglyphs using deep learning, Journal of Archaeological Science, Volume 155, 2023, 105777, ISSN 0305-4403,
https://doi.org/10.1016/j.jas.2023.105777 

Източник: AI identifies 3 more 'Nazca Lines' figures in Peru, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !