Изкуствен интелект ще съветва Facebook къде по света да предлага безплатен интернет

Технологията ще помогне на социалната мрежа да реализира своята инициатива Internet.org за доставяне на интернет в бедните страни

Александър Александров Последна промяна на 11 март 2016 в 10:41 7691 1

Facebook вече предизвика доста критики със своята инициатива Internet.org, която има за цел да достави безплатен интернет до населението на развиващия се свят, подобрявайки по този начин качеството на живот в бедните региони на планетата.

От една страна някои телеком оператори вече виждат в проекта потенциална конкуренция на техните услуги, от друга – редица активисти обявиха, че Internet.org може да наруши принципа на т.нар. „мрежова неутралност“, а Индия дори забрани инициативата на своя територия.

Въпреки това по всичко личи, че Марк Зукърбърг е приел присърце задачата и дори е привлякъл на своя страна ... изкуствен интелект. Той ще бъде използван за по-прецизно картографиране на населението в развиващите се страни. Според Facebook технологията ще е по-точна дори от съществуващите картографски системи. Това в крайна сметка ще позволи на компанията да избере най-удачните локации, които да покрие с безжичен интернет посредством своите безпилотни самолети със слънчеви батерии.

Самият Зукърбърг уточни във Facebook пост, че изкуственият интелект ще анализира 15.6 милиарда сателитни изображения, а резултатите от аналитичната работа ще бъдат свободно достъпни, така че и други организации да ги използват за своите цели. Това ще позволи например по-добра реакция на бедствия и аварии в съответните региони.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.03 2016 в 13:48

Най-хубавото от тази инициатива на Фейсбук е че изобщо няма да я бъде.