Израел създава "въздушно муле", което може да излита вертикално (видео)

Наука OFFNews Последна промяна на 06 януари 2016 в 13:55 4532 0

Израелската технологичната фирма Tactical Robotics Ltd е разработила нов вид летателен апарат - "въздушно муле", което може да излита и каца вертикално и което може да пренесе почти 500 кг. товар на разстояние до 50 км, съобщава Daily Mail.

Миналата седмица летателният апарат е направил своя първи свободен полет.

Разработката на прототипа е отнела две години, но неговите създатели се надяват, че той ще може да достига до места, които са недостъпни за хеликоптерите и ще си останат такива в следващите няколко години.

След края на Израелско-ливанската война (2006) Израелските отбранителни сили разбират нуждата от специално превозно средство, което да може да прелети без пилот зад вражеските линии с цел спасяването на ранени. "Въздушното муле" също ще може да снабдява израелката армия с боеприпаси и храна.

Въпреки че хеликоптрите се водят за най-добрите спасителни превозни средства, то те имат нужда от място без дървета или електрически стълбове, за да не си счупят перката. Именно затова новата разработка използва "затворени перки" - обикновени перки, наподобяващи витло, монтирани в цилиндър.

Tactical Robotics Ltd, разработчикът на апарата, е дъщерна фирма на фирмата-пионер в технологичната област Urban Aeronautics. "Общо взето очакваме, че през 2016 ние най-после ще можем да демонстрираме някои от уникалните способности на "въздушното муле", коментира изпълнителният директор на Urban Aeronautics Рафи Йоели (Rafi Yoeli).

Самият летателен апарат тежи около един тон и може да бъде управляван със специално дистанционно. Също така "мулето" може да се движи и на автопилот. Отзад са разположени перките, които позволяват хоризонтално излитане, но също така ротори могат да ги завъртят така, че излитането (или кацането) да стане вертикално.

Машината може да развие скорост до 185.07 км/ч и да се издигне на височина до 5486,4 м.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !