Китай вече тества системите на най-големия в света радиотелескоп

Наука ОFFNews Последна промяна на 25 ноември 2015 в 14:34 8333 1

Строителството на основните елементи на най-големият в света радиотелескоп в Китай е към своя край. Вече се тестват системите му.

На приключване е строителството на най-големият в света радиотелескоп FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope) с диаметър на "чинията" 500 метра, който се намира в провинция Гуейджоу в югозападната част на Китай.

Наскоро група инженери започна тестване на работата на вече монтираните групи от триъгълни отражатели, които образуват повърхността на голямото огледало и успоредно с това, започва проверка на работата на вече инсталираните системи за приемане, които са съоръжението в центъра на телескопа.

На Китай му трябваха 5 години, за да изгради най-големия в света радиотелескоп с единична антена, площта на който е еквивалентна на площта на 30 футболни игрища. Процесът на строителство е строго по график и строителството трябва да бъде напълно завършено до септември 2016. Общата стойност на проекта ще възлезе на около 1.2 милиарда юана и FAST ще бъде най-скъпият китайски астрономически инструмент. Но тези огромни разходи са оправдани от факта, че телескопът FAST ще има огромно влияние върху развитието на астрономията в следващите 20-30 години.

"Благодарение на размерите на антената и голямата гъвкавост на системата като цяло, телескопът FAST ще може да покрие два пъти по-голяма област от небето, отколкото аналогичния телескоп на обсерваторията Аресибо" - коментира Ли Ди, ръководител на работата от страна на китайската академия на науките, - "При това, чувствителността на новия телескоп е 3 до 5 пъти повече в зависимост от диапазона на приеманите радиосигнали".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.03 2016 в 20:17

Опасни са тия китайци :)