Китайска компания отпечата с 3D принтер кола за 1770$ (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 27 март 2015 в 13:56 8389 2

Компания, базирана в град Саня, Китай, наречена Sanya Sihai, изгради автомобил, направен изцяло с помощта на 3D печат.

Колата тежи 500 килограма и е задвижвана изцяло с електричество. Процесът на 3D отпечатването отнема 5 пълни дни. Автомобилът наистина не се отличава с кой-знае какви естетически достойнства, но е изцяло отпечатан с 3D принтер.

"Плътността на материала е много по-малка от тази на метала, само една седма или една осма", обяснява главният проектант Chen Mingqiao.

Като цяло, разходите за отпечатването на автомобила “Tyrant Gold” , включително за електроенергия и труд, са 11 000 юана ($ 1,770). Разходите за материала, от който е изградено самото тяло, се изчисляват на цена около 10 юана за килограм, което означава, че струва на производителя около 5000 юана ($ 805).

“Tyrant Gold” има две пасажерски места и достига скорост до 40 км/ч. Дълга е 3,6 м и 1,63 м широка. Очевидно е, че това е голямо постижение за китайската компания, но не се доближава до конкурентите си по дизайн и скорост.

Компанията Sanya Sihai ще продължи да развива автомобила си и се очаква да започне масово производство на тези превозни средства в бъдеще. 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.04 2015 в 01:41

MХМ ти го разглеждаш като конвенционална кола. Но ако приложението и е примерно в един малък град, жената да отиде до магазина, по-голяма кола не и трябва. Нито климатик или радио. Пък и приемам, че посочените разходи са включили всичко по колата, не само отпечатването.

27.03 2015 в 14:36

За близо 5000 лв са направили двуместно бъги което вдига до 40км/ч. Не се знаят разходите по проучвания, за самата 3д технология, и някак си все си мисля никой не спомена ел. двидателя как се появи, не ми се вярва от принтера да излезе. Краш тестове, надеждност, радио климатик и ... Като ги добавим тези неща, ще стане 3 пъти по-скъпо Дачия и 5 пъти по-безмислено ....