Китайски батискаф ще стигне дъното на Марианската падина

Наука ОFFNews Последна промяна на 20 април 2015 в 17:10 6772 0

Кредит Агенция Синхуа

В Китай започва строителството на кораб-носител за пилотирания батискаф "Цайхунюй", който през 2019 г. ще достигне дъното на най-дълбоката част океана - Марианската падина.

Корабът ще е готов през лятото на 2016г. През същата година китайските учени възнамеряват да започнат първите безпилотни потапяния в Марианската падина. Корабът ще спусне батискафа "Цайхунюй", който ще може да достигне дълбочина от 11 км. Предвижда се през 2019 да се извърши и пилотирано потапяне. 

Според "Женмин жибао", корабът-носител "Чжан Цзян", кръстен в чест на основателя на Шанхайския географски университет, ще бъде дълъг 97 м, ширина - 17.8 м. и е предназначен за 60 души. В него ще има лаборатория и център за обработка на данните, необходими за дълбоководните изследвания.

Напомняме, че за първи път в Марианската падина се е спуснал през 1960 г.  изследователският батискаф "Триест". През 2012 г.филмовият режисьор Джеймс Камерън на DCV-1 Deepsea Challenger. също достига дъното на падината. Китайците също са извършвали подобни потапяния с пилотирания батискаф "Цзяолун" през 2012 г.  до дълбочина от повече от седем километра. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !