Кои са най-красивите места в Европа, според анализ на социалните мрежи

3D-карта показва популярността на пейзажи на територията на Европейския съюз

Наука ОFFNews Последна промяна на 03 ноември 2016 в 09:00 18074 2

Кредит Center for Geospatial Analytics, North Carolina State University

Изследователи от Университета на Северна Каролина създадоха карта на привлекателността на европейските пейзажи на базата на анализ на социалните мрежи.

Статия, публикувана в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences, описва методите и резултатите от изследването.

Тази оценка на потребителите на социалните мрежи е необходима за правилното изграждане на туристическите и селскостопански политики на държавите. Правителствата им може да използват информацията кои места се ползват с особена популярност, за да насърчат инвестициите в туристическия сектор на тези територии, обяснява phys.org.

Използваните досега методи като социологически проучвания, трудно може да се приложат, за да се получи тази информация в мащабите на  за една държава, а още по-малко - да се проследи в динамика как се променя популярността на дадена област.

Изследователите създават алгоритми за филтриране на данни от Instagram и Panoramio, които са широко използвани в цяла Европа, и Flickr, който е по-разпространен в Централна и Западна Европа. Авторите използват пейзажни снимки с определена геолокация, за да се определят характеристиките на ландшафта, които го правят атрактивен за туристите и за местното население.

Учените тръгват от предположението, че потребителите по-често ще снимат един или друг пейзаж, ако има за тях естетическа стойност, и съответно те ще са по-популярни от туристическа гледна точка. Изследователите са събрали общо 7.5 милиона снимки от трите платформи и са проучили тяхното пространствено разпределение на картата на Европа (по-точно - на Европейския съюз).

Най-популярните се оказали изображенията на планини, брегове на реки, езера и морета. Освен това учените забелязали, че броят на изображенията намалява с отдалечаването им от населени места с население над 100 000 души.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12291

1

Георгиев

03.11 2016 в 10:27

Като гледам картите, Швейцария явно не е в Европа.
Или проучванете е само за държави членове на Евросъюза - коригирайте заглавието.
Би било интересно да се сравнят данните заедно със Швейцария по обективни причини.