Колежанин принтира на 3D собствените си зъбни шини

NaukaOFFnews Последна промяна на 13 май 2017 в 10:30 6715 0

Снимка: Amos Dudley

Колежанин от Технологичния институт на Ню Джърси създаде собствените си зъбни шини на 3D принтер. За целта е използвал материали на стойност 60 долара и голяма доза изобретателност, съобщава Business insider.

Еймъс Дъдли (Amos Dudley), студент по дигитален дизайн, е трябвало да носи шини още от гимназията, но не го е направил, затова сега зъбите му са разместени. Еймъс обаче не е искал да дава 6 хиляди долара за нови шини, затова решава да си ги направи сам.

В своя блог Дъдли пише, че се е възползвал от наличието на висококачествен 3D-принтер в неговия университет, но осъществяването на идеята не се оказало толкова лесно.

Снимки: Amos Dudley

Дъдли е трябвало да проучи зъболекарските процедури и да направи така новите шини, че да успеят да върнат зъбите му на правилното място. Той изчислява колко разстояние трябва, за да се върнат зъбите му на правилното им място и подредба. За това се изисква процедура от 12 етапа.

Забележете LI-r и CI-r на снимката и как LI-r се издава навън, а CI-r се припокрива от вътре; Снимка: Amos Dudley

За материал използва евтиния алгинатен прах Permastone. След това използва 3D-скенер и 3D-принтер с висока резолюция, вакуумна машина, CAD софтуер, отливката на зъбите. Вероятно най-интересната част от процеса по принтиране на собствените шини е анимирането на последователността, по която собствените ти зъби трябва да са потредени. Дъдли споделя, че това не било изобщо трудно за него.

"Създаването на анимация също беше относително лесно - разделих видимите коронки на зъбите от линията на венеца, след това направих многократен модел от всяка от обвивките. Не се занимавах да нагаждам геометрията към венците - те са меки. След това беше само въпрос на анимирането им в правилните им позиции. Измерих общото разстояние за изминаване и го разделих с максимално препоръчваното разстояние, което един зъб може да пропътува в една шина", споделя той. 

Следващата стъпка е принтирането, катоа истинките пластмасови шини се образуват във вакуумна среда. Дъдли е внимавал в изграждането на краищата, за да не засегнат венците. Резултатът е напълно професионало изглеждащи шини, а процесът е описан стъпка по стъпка в блога на студента.

Той произвежда 12 шини, всяка които трябва да бъде носена за период от 16 седмици за по-малко от 60 долара. "Нося ги по цял ден и нощ за 16 седмици, свалям ги само когато ям", обяснява Дъдли.

Снимки: Amos Dudley

Въпреки успеха на своето начинание, Дъдли не възнамерява да основава започва кариера в ортодонтския бизнес. "Няма да произвеждам шини за хората, дори ако ми предложат пари. Мислех за такава възможността и реших, че не е добра идея поради ред причини".

Дъдли предупреждава никой да не пробва това вкъщи - без внимателно наблюдение от зъболекар или ортодонт може да се промени захапката и да се причинят проблеми с челюстта. Може да се приложи и твърде голям натиск върху зъбите и да се засегне венеца около тях - понякога за постоянно, което води до свиване и доридо загуба на зъби. Под шините освен това може да започне гниене, ако няма добра устна хигиена и наблюдение.

Снимки: Amos Dudley

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !