Краят на чистенето на зъбни канали наближава

Наука ОFFNews Последна промяна на 21 юли 2016 в 14:15 23493 0

Едва ли има човек, на когото да му е приятно да му вадят нерв от канала на зъбния корен. Не само защото боли. Почистването на зъбния канал от инфектираната тъкан само по себе си отслабва зъба, но изследователите са намерили решение.

За изследването на учени от Университета на Нотингам и Харвардския университет говори прессъобщение на сайта на Университета на Нотингам.

Специалисти от екип, ръководен от изследователя на терапевтични биоматериали от Университета на Нотингам д-р Адам Селиз (Adam Celiz) разработили материал за запълване на зъбния канал от собствените стволови клетки на зъба. Те създали нов тип пълнител от синтетичен биоматериал, който стимулира растежа на стволовите клетки в пулпата на зъба. Както обикновените пълнители, биоматериалът се инжектира в зъба, а след това се втвърдява под ултравиолетова светлина.

Засега това лечение не се прилага в масовата практика, но изследователите работят върху практическото му внедряване. В бъдеще, казва Селиз, всички пълнители могат да бъдат направени от такъв регенеративен материал, за да може повреденият зъб да се излекува сам, като се намалят случаите на отхвърляне на пълнителя и потенциално дори да се елиминира нуждата от почистване на кореновите канали.

Изследването спечели втора награда в категорията материали на Кралското общество по химия ма конкурса за иновативни технологии Emerging Technologies Competition 2016.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !