Лазери правят изображения във въздуха, които могат да се докоснат (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 01 юли 2015 в 11:37 11866 1

Кредит Aerial Burton

Едно "разбито сърце".

Специален лазер за йонизиране на молекули директно във въздуха създава ярки пиксели, които реагират на докосване, докато плуват в пространството.

Изследователи от японската компания Aerial Burton използват фемтосекундни лазери, за да проектират осезаеми изображения директно във въздуха, пише TechCrunch. Това са фемтосекундни лазери, т.е. лазери, които могат да генерират теравати (трилиони вата) мощност за фемтосекунди (милионни части от милиардни от секундата).

Предишната версия на лазерна система на компанията образува във въздуха плаваща плазма, която може да изгори всеки, който се допре до нея. Сега инженерите са намалили лазерната мощност, необходима за създаване на проекциите. Вече дори може да се докосне изображението и да му се повлияе.

В портала Spectrum изследователите отбелязват:

Нашата система има уникални характеристики, които позволяват на плазмата да бъде осезаема. Беше установено, че контактът между плазмата и пръстите предизвиква ярка светлина. Този ефект може да се използва като ключ за контакт. За това е необходимо да се контролира сензорно взаимодействието, при което с докосването от потребителя, проектираното изображение се променя. Друго важно нещо е да се сведе до минимум опасността от изгаряне.

Плазмата се усеща буквално.

Когато потребителят докосва плазмените воксели, в плазмата се генерират ударни вълни. И се усеща импулса им върху пръстите, сякаш светлината има някаква физическа субстанция.

Изобретателите предполагат, че системата може да се използва за създаване на ново поколение на интерактивни дисплеи и пътни знаци, които лесно могат да се показват анимирани предупреждения при извънредни ситуации.

Във видеото тези проекции приличат на магия:

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.07 2015 в 14:41

Хитро.

Като се усъвършенства ще е много приятна за ползване технология за виртуална реалност.