Легендарната нацистка шифровъчна машина Enigma ще бъде продадена на търг

Наука ОFFNews Последна промяна на 13 юли 2015 в 15:25 5336 0

Изключително запазен екземпляр на криптиращата машина Enigma ще бъде представена на търг в Сотбис.

Вероятно мнозина са чували за шифровъчната машина на нацистите Enigma и Алън Тюринг, човекът, който успял да "хакне" тази машина. Всъщност Тюринг оказвал значително влияние на цялостното развитие на информатиката. За Тюринг сме писали вече, сравнително наскоро имаше и филм, а сега става въпрос за самата машина Enigma.

Оказва се, че са оцелели няколко екземпляра от криптиращата машина на нацистите. Въпреки пълната секретност на проекта и относително малкия брой устройства, няколко екземпляри са останали цели и невредими.

Тъй като нацистите до последния момент, до края на Втората световна война, не са били наясно, че Enigma вече не е загадка за съюзниците. А след като това се изяснило, нямало причина да се унищожават машини, тъй като и най-малките подробности вече били известни на съюзниците. И една такава машина ще бъде продадена на търг.

Тази конкретна машина е създадена през 1943 г. и доскоро е била в един от европейските музеи. Причината за продажбата не е обявена, но апаратът заминава за Лондон, на търга Сотбис. Първоначалната цена на устройството е 110 000 долара, но вече там, може би, за Enigma ще бъдат платени и много повече.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !