Любител фотограф случайно засне връщането на Falcon 9 (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 20 май 2016 в 13:52 13502 1

Първата степен (в клоните на дърветата) и втората степен на ракетата Falcon 9 

Американският програмист и фотограф Зак Гретер (Zach Grether) е уловил случайно на 6 май завръщането на  първата степен на ракетата Falcon 9 на плаваща платформа в океана. Преживяването си споделя в собствения си блог.

На 6 май 2016 в 1:21 през нощта ракетата на компания SpaceX Falcon 9 бе изстреляна от космодрума в Кейп Канаверал, за да изведе японски комуникационен спътник на геостационарна орбита. Но всъщност, интересното започва след 2 минути и41 секунди, когато на първата степен на ракетата се отделя и се насочва към морската платформа “Of Course I Still Love You”, върху която направи ефектно нощно кацане. 

Малко преди това Зак Гретер излиза от палатката си на остров Хънтинг в Южна Каролина, за да се захване с хобито си - снимки на нощното небе. В 01:10 часа, той избира подходящо дърво за фон и насочва своята 42-мегапикселова камера Sony a7R II към Млечния път. Неочаквано сред звездите в небето преминава огнен метеор. Това е ракетата Falcon 9.

Зак Гретер не за първи път снима космически кораби. А преди няколко години, той фотографира движението на звездите над планината Weaver’s Needle близо до Финикс, когато пътищата на звездите в кадъра се пресичат от Международната космическа станция.

Гретер обяснява, че неговият метод на заснемане включва записване на поредица от кадри и по-нататъшна обработка в Photoshop, за да се премахнете шума.

Зак настройва камерата си в абсолютна тъмнина, защото властите на Южна Каролина по това време на годината забраняват строго включването на фенерчета през нощта на плажа, за да не се плашат костенурките, които излизат от океана за да снесат яйца.

Така в 1:17 той пуска приложението Sony PlayMemories Time-lapse настроено за 30 отделни кадъра с експозицията от 10 секунди и интервал от 1 секунда. След това се отстранил за пет минути, за да позволи на камерата са си свърши работата в пълна неподвижност.

Когато камерата снимала последните кадри, с крайчеца на окото си фотографъ видял нещо като фойерверки. Сторило му се и че е видял вертикални червени следи някъде далече на юг. Фотографът се приближил към камерата, която вече е приключила работа, за да я изключи.

И тогава забелязал, че един обект маневрира в небето от едната му страна. Без да се замисля, Зак бързо натискане копчето и стартира още една петминутна фотосесия.

Работата на Зак Гретер е забелязана дори от компанията SpaceX. Така стават известни тези чудесни кадри на първото по рода си нощно кацане на ракета на SpaceX от неочакван ъгъл.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12311

1

emilovf

22.06 2017 в 16:07

Красотата!