"Мета е като комунистическата пропаганда", казва експерт

"Можеш да надушиш лошата идея, преди да е напълно изпълнена"

Ваня Милева Последна промяна на 09 май 2022 в 07:44 3973 2

Кредит: Facebook

Предприемачът Фил Либин, израснал във вече несъществуващия Съветски съюз, казва, че визията на Facebook, сега известна като Мета, за метавселената му напомня за комунистическа пропаганда, съобщава Insider - празни обещания за идеализирано бъдеще, в други думи, идеи, които никога няма да се материализират.

Либин, който основа приложението за писане Evernote и сега е главен изпълнителен директор на компанията за видеоконферентна връзка Mmhmm, в неотдавнашен епизод на подкаст на Ерик Нюкомър, описвайки VR света на Мета като „гланц, който некреативните хора и компании изразяват фундаментална липса на добри идеи."

В много отношения Либин изразява мнение, споделяно от мнозина, въпреки язвителния му тон. Хората не са впечатлени от виртуалния свят на Мета. Известно е, че дори ръководителите на компанията се оплакват от все още тромавите устройства на компанията .

Либин оприличава раздутите обещания на правителството на СССР.

„Бях в първи клас в Съветския съюз“, обяснява той. „Бях подложен на много съветска пропаганда и като малко дете многократно ми казваха: „Комунизмът все още не съществува. Все още не сме изградили комунизъм. Ние градим комунизма.”

Въпреки многото обещания, тази утопична визия никога не е била реализирана напълно. И за Либин същото важи и за обещанията на Мета за пълноценен виртуален свят, който един ден може да съперничи на реалността.

„Знаеш ли, можеш да надушиш лоша идея, преди да е напълно построена“, коментира той пред Newcomer в подкаста. „Така че не искам да чувам „О, да, метавселената все още не съществува. Не, не, не, всички тези неща, всички тези глупави, безполезни, скапани неща, които съществуват в момента, това не е метавселената. Метавселената настъпва — тя идва.“

Въпреки че е на по-малко от година, визията на Мета вече привлече много критики. Виртуалните светове на компанията гъмжат от крещящи деца, както отбеляза в скорошна статия колумнистът на Bloomberg Парми Олсън - въпреки че технически е ограничен до потребители на възраст над 13 години .

За Либин Метавселената е идея в мозъчна смърт, която е „толкова грандиозно глупава, че всъщност няма от какво да се страхуваме“.

Технологиите за VR постигнаха значителни крачки през последните години и Мета силно залага на своя метасвят, основан на VR. Но засега тепърва трябва да убеди критична маса от хора, че наистина си заслужава да прекарват времето си там.

Дали това някога ще се промени, предстои да видим. Критици като Либин и дори главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск твърдят, че Metaverse никога няма да излети. Други обаче твърдят, че скоро ще прекараме целия си живот във виртуални светове.

Но дали Мета ще изгради инструментите на утрешния ден, за да превърне тази визия в реалност? Вероятно това е малко вероятно, като се има предвид ужасния опит на Facebook, когато става дума за убеждаване на хората в истински нови идеи и гарантиране, че онлайн пространствата не са помийна яма, пълна с злоупотреби.

Източник: 

A tech founder born in the Soviet Union compared metaverse hype to the communist propaganda he experienced as a child, Insider

CEO Born in Soviet Russia Says Metaverse Is Just Like Communist Propaganda, futurism

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

440

1

Pietro

10.05 2022 в 00:21

От Мета полза няма, Фейсбук е оглупяващо приложение, което е убиец на времето. Много хора, които не могат да общуват с никого, са се заровили там и търсят спасение за самотата си. Създават си въображаем свят, в който висчко им се изглежда така, както искат да бъде. Според мене Гугъл, с всичките си недостатъци, е много по-полезен за човечеството. Ето днес бе съобщено, че браузърът Chrome ви информира ако някой ви е окраднал паролата за определен уебсайт. Chrome подменя паролата с нова,която се формира по определен алгоритъм и е трудна за хакване.